Силвия Лободова: Интересът към книгата се възпитава от най-ранна възраст

Запознайте се с вдъхновяващата дама Силвия Лободова – секретар-библиотекар в малката селска библиотека при НЧ „Пробуда-1967“ в село Пловдивци. През месец май 2017 г. Силвия е определена за библиотекар на годината в Смолянска област.

Конкурсът, обявен от Регионалната библиотека „Николай Вранчев“ – Смолян излъчва специалиста, дал най-голям принос към развитието на библиотечното дело. Силвия Лободова активно работи с деца за стимулиране навиците за четене, чрез различни форми. Освен това е реализирала проект „Подвижна библиотека“, с който участва в Петата национална конференция „Насърчаване на грамотността и четенето“.

Ето какво ни разказа Силвия за своята работа, вдъхновение и предизвикателството ежедневно да насърчаваш децата да обичат книгите.

Какво е Вашето ежедневие? Сред деца и книги?

Имам щастието да работя тава, което е мое хоби, може би мечта и винаги приятно изживяно време. Повече от двадесет години работя в читалищната библиотека на НЧ “Пробуда 1967“ – с.Пловдивци и за тези години се случваха много „разноцветни“ случки. Вярвам, че отношението към книгата се възпитава още от най-ранна възраст и затова голяма част от дейността на библиотеката е насочена към децата.

Кои са най-големите предизвикателства на професията Ви?

В началото, когато започвах, исках да има една добре уредена библиотека, в която читателите да намират това, което им е интересно и необходимо, въпреки „ отдалечеността“ ( с.Пловдивци се намира на два километра от гръцката границата и е едно от 22-те населени места на община Рудозем, област Смолян). Въпреки ограничените средства и благодарение на програмата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“ на МК през годините, имаме набавена необходимата ученическа литература – повече от 90% от заглавията, както и нова художествена литература ( за съжаление вече трета година тази програма на МК няма финансиране).

От 2010 г. читалищната ни библиотека е част от семейството на Глоб @ лни библиотеки България и проблема с „отдалечеността“ вече не е на дневен ред. На този етап се опитваме да отговорим на бързо променящите се условия за информация, връзка, комуникация и да бъдем адекватни и необходими за нашите ползватели .

И кои са най-големите Ви радости? Любими проекти, по които работите?

„Подвижна библиотека в Детската градина“ е инициативата, която ми носи много радост и удовлетворение от работата. Ежемесечните срещи с малките палавници от ДГ „Мечо Пух“ – с.Пловдивци ме забавляват и зареждат с нови идеи. Благодаря на целия екип на ДГ „Мечо Пух“, че повярваха и прегърнаха идеята за тази съвместна инициатива, която се разви през годините.

Последния проект, които се опитваме да реализираме, е обособяване на зони в библиотеката за „Различно и забавно четене“.

Има ли дарители и как се снабдявате с нови книги?

Както споменах и по-горе, набавянето на литература е възможно чрез програмите на МК, както и дарения от РБ „Николай Вранчев“ – гр.Смолян. За съжаление през последните две – три години това не се случва, а частни дарители ни помагат.

Благодаря на ABC Design & Communication, които ни дариха книги за читалищната библиотека (по Коледа се случват чудеса). Дарението съвпадна с Националната седмица на четенето и книжките вече са при децата от 3. и 4. клас на ОУ “Христо Ботев“ – с.Елховец.

Как се поддържа буден читателският интерес? И какви книги търсят Вашите читатели?

Когато в библиотеката ни има организирано посещение за ученици, в обратната връзка на въпроса: „Какво искат да има в библиотеката?“, повече от децата отговарят: нови книжки!

Интересът към книгата се възпитава от най-ранна възраст, но за да се случи това, е необходимо отношение между родители, учители и библиотекари. Потърсете библиотекаря от вашата читалищна, училищна, градска или регионална библиотека! Библиотекарят няма да отнеме вашата роля и отговорност на родители и учители , няма да възпита или образова вашето дете, но може и знае как да помогне това да се случи по един достъпен, забавен и защитен начин!

Какво си пожелавате в професионален план за 2018-а година?

2018 е обявена за Европейска година на културното наследство , така че в професионален план си пожелавам сили и кураж да реализираме това, което сме планували. Дано и хората, които определят правилата и разпределят средствата осъзнаят, че парите, дадени за култура и образование, имат „своята добавена стойност“.

Пожелавам светла нова 2018-а година на вашите читатели и последователи!

Сподели в: