Сибила Коритарева: Целият ми живот е рисуване

Сибила Коритарева е на 26 години, но вече има дълъг творчески и професионален път зад гърба си. Тя спечели втора награда в престижния Европейски конкурс, организиран от Генерална дирекция "Правосъдие, свобода и сигурност" на ЕК под патронажа на г-н Жак Баро, заместник-председател на Еврокомисията, на тема: "Какво означава да бъдеш гражданин на Европа?". Конкурсът бе насочен към лица на възраст над 16 години и най-вече към студенти по изобразителни и графични изкуства, които живеят в една от 27-те държави членки на Европейския съюз. Първите места от всяка държава бяха наградени с пътуване до Брюксел, където получиха шанса с вече наградените си комикси да се състезават за една от трите големи награди – 6000, 4000 и 2000 евро. В България са се регистрирали 296 участници, а 137 автори са изпратили общо 232 комикса. В съревнованието са се състезавали общо 2529 творби от цяла Европа. Сибила Коритарева участва с два комикса – в България първият бе класиран на шесто място, а вторият на първо. В последствие, в Белгия го поставиха на втора позиция. Специално за читателите на kafene.bg Сибила сподели за своите творчески планове и предпочитания.

Има ли място за изкуство в България?
Има, и още как.

Как се насочихте към изобразителното изкуство?
Правех това, което ми харесва. Опитах от всичко по малко, а в един момент се оказа, че целият ми живот е рисуване.

Кой е любимият Ви стил
?
Стига да е готино е все тая в какъв стил е 🙂

Завършили сте Националната художествена гимназия и НАТФИЗ (аниматор режисьор). Какви предимства и перспективи се очертават пред Вас за в бъдеще?
Сега съм на 26 години. Работя от четиринайсетгодишна и имам зад себе си над 40 различни работни места, тъй като винаги съм бачкала на поне три едновременно. Самата професия да си художник го позволява. Отдавна съм постигнала професионално реализацията, която исках. На този етап денем отглеждам детенцето си, което е на година и два месеца, а нощем подготвям няколко бъдещи анимационни и комикс проекта. Предимствата са, че знам какво искам, че имам нужният опит, за да го постигна, а перспективите са да работя всяка свободна минута за това.

Какво Ви даде това обучение?
Даде ми възможността да раста със свободен дух, да ценя света, в който живея и да виждам и усещам красотата му.

Голяма ли е конкуренцията във Вашата сфера на изкуство?
Не мисля, че става въпрос за конкуренция, когато говорим за рисуване, защото колкото клиенти има, толкова начини има да се реализира един художествен проект. Колкото повече художници има, толкова по-добре, защото визията за нещата е необятна и шансът да се нарисуват колкото може повече хубави неща става по-голям. А когато си добър в това, което правиш, хората разчитат на теб, търсят те и те препоръчват.

Какви са Вашите творчески проекти
?
В момента се опитвам да реализирам пускането в радиоефир на благотворително предаване, чиято цел е да припомня на хората, че благотворителност има не само по време на Вип Брадър и че не ни коства кой знае какво, за да помагаме и през останалото време. Предаването ще представя на слушателите случаите на болните дечица в България и ще подпомага набирането на средства за необходимите им операции… В сферата на рисуването пък точно съм се захванала с направата на двеминутен анимационен клип за песен на българската певица Миленита, а също така и рисувам илюстрациите за една детска книжка за македонската авторка Цеца Трайкова. През юни излезе второ издание на книгата на Богдан Русев "12 приказки от Белегаст", където съм илюстратор. А в края на лятото, заедно със съпруга ми Иван Коритарев (впрочем, той спечели втората позиция на евроконкурса в България) пускаме на пазара чисто нов комикс-роман от 100 страници, на който аз съм автор, а съпругът ми е художник.

Любими художници
?
Норман Рокуел, Микеланджело, Минола, Рамос, Никълъс Марлет.

Любими режисьори?
Тим Бъртън, Дейвид Финчър.

Любими писатели?
Ъруин Шоу, Ървинг Стоун, Селинджър, Астрид Линдгрен, Дж. К. Роулинг, Майкъл Крайтън.

Какво ще пожелаете на нашите читатели?
Щастие и здраве!.. и много бебета 🙂

Снимка от награждаването от ляво на дясно: Нхунг Ву (награда на публиката), Стивън Тимърс (3-то място), Мехди Буалам (1-во място), Сибила Коритарева и бебе Стефо (2-ро място).

Прочетете интервюто със Сибила Коритарева в Az-Jenata.com

Сподели в: