Серия от предизборни дебати "Култура и политика" в "Червената къща"

Центърът за култура и дебат "Червената къща" стана домакин и организатор на първия провел се предизборен дебат на тема "Културно наследство". Участници в дебата бяха експерти – представители на водещите политически партии ГЕРБ, Коалиция за България и Синята коалиция. Своето присъствие не потвърдиха представители на ДПС и Атака. Модератори на първия дебат от поредицата "Култура и политика" бяха Диана Андреева и доц. Биляна Томова. Представителите на партиите бяха зам-.кметът Йорданка Фандъкова и д-р Тодор Чобанов от ГЕРБ, зам.-министърът на културата Иван Токаджиев от Коалиция за България и Борислав Бориславов от Синята коалиция.

В дебатът активно участие взеха присъстващите експерти, преподаватели, директори на галерии и музеи. Именно пред тази аудитория, представителите на партиите обобщиха предизборните им програми по темата "Културно наследство". Общото в програмите на всички опоненти бе приоритетът образование, умело колабориращ с културното наследство. Представителите на ГЕРБ първи заявиха, че основна цел в бъдещата им политическа програма, при евентуално спечелване на изборите, е обвързването на образованието и културното наследство.

Интересен въпрос от публиката бе зададен на опонентите в дебата: "Кои ще са първите три културни обекта, за които ще бъдат отпуснати средства за опазването им?" Представителите на ГЕРБ г-жа Фандъкова и д-р Чобанов се обединиха около обектите "столичното Ларго", "Източната порта на Сердика" и Амфитеатърът "Антична София". Коалиция за България, както и Борислав Бориславов от синята коалиция също се обединиха в позициите си около приоритета Амфитеатърът.

Вторият предизборен дебат в "Червената къща" ще се проведе на 28 май (четвъртък) 2009г. от 18.30 часа, като темата ще е "Културните индустрии (филмопроизводството)". Аудиторията на дебата ще се състои от творци, представители на сдружения, гилдии и професионални съюзи в културата и изкуствата, представители на работодателите и мениджърите в културата, спонсори, меценати, представители на бизнеса инвестирал в културата, неправителствения сектор, експерти и изследователи, както и от представители на Министерство на културата, Комисия по култура към НС, Министерство на финансите, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Държавната агенция по туризъм.

Сподели в: