Сензория в нощта на музеите

В рамките на инициативата "Нощта на музеите" НХА и галерия "Академика" ще представят Сензория. Това е проект на възпитаници от новата магистърска програма “Дигитални изкуства”. Програмата е с експериментална, лабораторна насоченост, отговаряща на интереса към електронните медии като към самостоятелно изразно средство, водещо до създаване на авторски художествени произведения. Основната идея на проекта „Сензория“ е играта на образи и представи, забавлението, както и разчупването на стереотипите спрямо образа на една институция.

Визуално проектът представлява проекция в галерия „Академия” на предварително генерирани статични или видео изображения, които се наслагват върху един базов образ – фасадата на НХА . Сензори, разположени в различни части на изложбената зала, се задействат от публиката, а компютърен софтуер определя кое изображение да пусне всеки път, когато някой или няколко сензора се задействат, така че да се получи наслояване на повече от един образ на базата на физическите движения на публиката.

За втора поредна година НХА се пресъединява към набиращата все по-голяма популярност в цял свят френска инициатива – Нощ на музеите.Галерия „Академия” продължава своята последователна политика – да участва в този празник на изкуствата, показвайки най-младото и актуално българско визуално изкуство; изкуството на бъдещето, представено от студенти в НХА.

Нощта на музеите ще се проведе на 16 май от 21.00 часа – представяне на саунд дизайн;  от 21.30 часа – СЕНЗОРИЯ
Жива музика: Бобо, Тошо, Табаков, приятели
НХА, галерия „Академия”, София „Шипка1.

Сподели в: