Сензационната книга на Майкъл Луис "Бумеранг"

Всички са наясно с кризата – че тя е факт и че в много отношения не само не е приключила, но дори има зловещите тенденции да се засили. Сензационният „Бумеранг” на Майкъл Луис ни показва как механизмът на финансовия крах работи – в ущърб на сигурността и в полза на всеобщата гибел. Картината, която е обрисувана от този зловещ, но важен бестселър, е последно предупреждение, а не садистичен ултиматум. Затова и надеждата, че повече хора ще се запознаят отблизо с проблема, търсейки алтернативи и изход, може да се окаже спасителната светлина в тунела.

Добре дошли в Европа – новия Трети свят! Точно така – Старият континент е мястото, на което сякаш е отредена мрачна икономическа съдба. Тези, които имат смелост да погледнат трагикомичната реалност в очите, могат да придружат американския автор на бестселъри Майкъл Луис, който след феноменалния успех на „Големият залог: Машината на Страшния съд отвътре“ удря отново право в десетката с „Бумеранг“ – историята на една споделена от всички ни и обезпечена с леснодостъпни кредити общоевропейска лудост. „Европейци сме, ама не съвсем“ – това важи не само за българите; в настоящия хаос националният характер на затъналите в блатото държави се оказва далеч по-важен от политическите и икономически мерки за преодоляване на кризата…

Ето и няколко фрапиращи примера, обрисувани в „Бумеранг” и очертаващи плашещите характеристики на Европа и нейните изграждащи я компоненти: Исландия – там, където рибарите стават инвестиционни банкери, а на въдицата им (без стръв!) се хващат всички; Гърция – държавата, която похарчи за броени години пари за десетилетия напред; Ирландия – строителите на илюзорни мечти, където днес се ширят единствено от истински по-истински елфи; Германия – тези, които чинно плащат за цялото това безобразие, пътьом удивлявайки се колко безкрайна е наистина човешката алчност и невъздържаност… Към тях можем да прибавим като някаква надвисваща, неизбежна, но и някак естествена прелюдия към близкото ни бъдеще: поглед към САЩ, където за малки и големи общини американската мечта е всъщност пътят към Ада.

„Бумеранг” е кратка, ясна и изключително наситена книга, написана блестящо със стил, който анализира болни теми без да разтяга локуми. Едва ли книгата би имала както този успех, така и този ефект, ако не бе написана от истински професионалист.

Луис е американски журналист, редактор на „Vanity Fair” и автор на редица публицистични творби, до една неоспорими хитове. Сред тях издавани на български са „Играчите на Уолстрийт: Покерът на лъжците“, „NEXT: Бъдещето се случва днес“ и гореспоменатата „Големият залог: Машината на Страшния съд отвътре“. Oще с излизането си „Бумеранг“ зае първа позиция в класацията за най-продавани книги на Amazon.com и се утвърди като една от най-адекватните икономически диагнози на съвременния финансов свят.

 ИК „Изток-Запад”

Сподели в: