Семинар за музика към видеоигри е съпътстващото събитие на концерта The World of Video Game Music

Семинар за композиране на музика и звуков дизайн за видеоигри ще бъде съпътстващото събитие към концерта „The World of Video Game Music“ от цикъла „Музиката на Америка“ на 14-ти март.

В рамките на два дни утвърдени американски и български композитори ще споделят своя опит и познания за тази динамично развиваща се музикална сфера. Младите творци ще имат възможност да се срещнат с Нийл Акрий, допринесъл за музиката на популярните игри „World of Warcraft“, „Overwatch“, „Diablo“, „StarCraft“, „Revelation Online“ и др. Номиниран за награда BAFTA, той е писал също за сериалите „Stargate SG-1“, „Stargate Atlantis“ и „Witchblade“, както и за 30 игрални филма. В своето творчество Акрий често съчетава класически симфоничен оркестър с електронни инструменти и етно мотиви, създавайки оригинална и емоционално въздействаща музика.

Другите лектори ще бъдат Пенка Кунева – композитор на игрите „Принцът на Персия“, „Трансформърс“, „Мумията VR“, игралните филми „Ага“, „Encounter“ и „Devil’s Whisper“ и др., Елица Александрова – композитор и звуков дизайнер в Ubisoft – София, автор на музиката за „Assassin’s Creed: Rogue“ и „Horse Adventure – Tale of Etria“, както и Борислав Славов – експерт в създаването на музика, която се променя в зависимост от решенията и действията на играчите в реално време. Славов е автор на партитурата на „Divinity: Original Sin 2“, получила четири престижни награди за 2017 година, сред които и “Game of the Year” от PC Gamer.

Семинарът „Музика, продукция и звуков дизайн за видеоигри“ ще се състои на 12-ти и 13-ти март в зала №48 на НМА. Достъпът за всички е свободен. Събитието се организира със съдействието на Националната музикална академия, като лекторите гостуват по повод участие в концерта „The World of Video Game Music“ на 14 март в зала „България“, представен от „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“.

Програма на семинара

12 март

10:00 – 11:30: Изграждане на композитора и развитие на професионална кариера – лектор Пенка Кунева

11:30 – 13:00: Адаптивна оркестрова музика – лектор Борислав Славов

13 март

10:00 – 11:30: Neal Acree: A Journey In Music – лектор Нийл Акрий

11:30 – 13:00: Звуков дизайн и композиране на музика за игри в България – лектор Елица Александрова

За „Музиката на Америка“

„Музиката на Америка” е цикъл от концерти на Оркестъра на Класик ФМ радио, който бе създаден през 2010 г. от музикална агенция “Кантус Фирмус” и се финансира от Фондация “Америка за България”. Проектът се наложи като успешна инициатива в музикалния живот на столицата. В него са гостували някои от най-изявените американски изпълнители – Джошуа Бел, Гил Шахам, Мидори, Пинкас Цукерман, Пати Остин и др., които дадоха незабравими мигове на българската публика. Сред най-успешните събития в цикъла от последните години са концертите с филмова музика, както и проектите „Disney in Concert“ и „Pixar in Concert“.

За Фондация „Америка за България“

Фондация „Америка за България“ е една от най-големите благотворителни организации в Централна и Източна Европа и е създадена през 2009 г. Тя е пряк наследник на Американския инвестиционен фонд, чиято успешна дейност в продължение на повече от 20 години създава капитала, с който оперира Фондацията днес. Това позволява „Америка за България“ да бъде напълно независима и самостоятелна институция.

От създаването си до днес Фондацията е инвестирала над 200 млн. долара, за да подпомогне укрепването на динамичната пазарна икономика и институциите на демократичното общество в България чрез подкрепа на инициативи в шест области: „Образование“, „Гражданско общество и демократични институции“, „Развитие на частния сектор“, „Изкуство и култура“, „Културно наследство и туризъм“ и „Социална сфера“.

Сподели в: