Селска чест на сцената на ДТ Гео Милев

Днес, 20 ноември 2007 г. в 18,00 ч. на сцената на ДТ ”Гео Милев” в Стара Загора започва концертното изпълнение на “Селска чест” – опера в едно действие от П. Маскани (на италиански език с български субтитри).

Участват: Туриду – Агим Хуши (Австралия), Сантуца – Елена Баръмова.
Диригент: Диан Чобанов.

Агим Хуши
е роден на 24 май 1964 година в Албания. Дипломира се е в специалността литература в Университета на Албания. Започва да се занимава с музика в Консерваторията на Тирана и през 1991 г. Завършва Консерваторията с отличен успех като оперен певец. Веднага е приет като главен тенор на Националната опера на Албания, където изпълнява ролята на Манрико в “Трубадур”, Кавардоси в “Тоска” и Туриду в “Селска чест”. През септември 1992 г. започва тригодишен стаж в Академията “Ференц Лист” в Будапеща.

От септември 1995 до септември 1997 г. работи като основен тенор на Унгарския Национален оперен театър на Сегед, където успешно изпълнява няколко големи оперни партии в опери на Дж.Верди и Дж.Пучини – “Манон Леско”, “Ломбардийци”, “Турандот”. През 1997 г. е поканен да изпълни партията на Де Грие от операта “Манон Леско” на Дж. Пучини в Аделаида с Държавната опера на Австралия.

Дебютът му е оценен като триумф, а маестро Ричард Бонидж, който дирижира тази опера, се изразява така :”Пеенето на Хуши е най-чудесното откритие в моя живот”. През 1998 г. певецът е поканен да изпълни тази партия в Оперния театър на Сидни, където неговото пеене се сравнява от критиците с изкуството на великия италиански тенор Бениамино Джили. През 1999 г. Хуши е зает с участия в Австралия, Нова Зеландия и САЩ. През тази година получава австралийско гражданство. През 1999 г. работи в Милано с маестро Франко Корели, който официално се изказва за него като за “много рядък в света тенор, заслужаващ международна кариера”. През 2000 г. Агим Хуши е удостоен с най-престижната артистична награда на Австралия “Най-добър артист на 2000 година” а също така “Победител на годината“ от Фонд Джейн Потер.

В периода от 2001 до 2005 година Агим Хуши пее в оперни спектакли и концерти не само в Австралия и Нова Зеландия, но и в такива страни от тихоокеанския басейн като Сингапур, Малайзия, Тайланд, Бруней, Дубай. Най-добри са изпълненията му като Кавадоси – “Тоска”, Туриду -“Селска чест”, Калаф – “Турандот”, Луиджи -“Табаро”, Де Грие-“Манон Леско”, Канио -“Паяцах”. Работи с такива диригенти като Пол Томас, Ричард Бонидж, Мишел Лойд, Владо Камирски, Елиано Матиоци, Шао-Чали, Мустафа Фузер Нави, Фабио Пироне.

През 2003 г. е поканен от Фирмата АВС да запише своя първи компактдиск с известни италиански песни с Държавния оркестър на Австралия и маестро В.Камирски. Декан е на Оперния факултет на Консерваторията във Виена, Австрия. Гостува за първи път в Стара Загора.

Сподели в: