Село Долен съхранява културното наследство с фестивала Transfiguration Festival

АСЕМ подготвя серия инициативи за запознаване на публиката със строителството с естествени материали

В седмиците преди първото издание на мултижанровия TRANSFIGURATION FESTIVAL (6-9 август), Асоциацията за строителство с естествени материали (АСЕМ) започва поредица от инициативи, насочени към традиционните строителни техники и съхраняването и възраждането на интереса към културното наследство на архитектурно-историческия резерват село Долен – домакин на събитието.

В рамките на фестивалните дни в едно от изложбените пространства ще се проведе ротационната експозиция “Минало, настояще, бъдеще“, където ще бъдат изложени исторически кадри от архивите на Нaционалния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), материали от досегашната работа на терен, както и от проучванията и дейностите, които се провеждат това лято в рамките на поредицата подготвителни лагери на TRANSFIGURATIONFESTIVAL. Ще бъдат включени и кадри от филмите, заснети на територията на село Долен и община Сатовча като избраният съвсем наскоро любим българскифилм на родната публика “Време разделно“, “Изпитът“ и други.

За хората, които искат да се потопят в мистиката и красотата на архитектурно-историческия резерват в село Долен, ще бъде подготвена специална информативна обиколка на селото по време на феста, която ще се води на български и английски.

Село Долен е архитектурен и исторически резерват, съхранил духа на българското през вековете. Затова и целта е цялата фестивална инфраструктура, която ще обхва неземлището на селото, да бъде в хармония с тиклените къщи и калдъръмените улички.

В поредицата от доброволчески и обучителни лагери АСЕМ има за цел да свърже местни майстори и заинтересованите от занаята хора в съвместен проект, който да осъществи приемствеността и предаването на тънкостите в работата с глина, камък и дърво. В предстоящите лагери, освен да помогнат за създаването на практични и съобразени с естеството на архитектурния резерват условия за TRANSFIGURATION FESTIVAL, доброволците ще се научат да работят с естествени строителни материали и да се срещнат с местни майстори и занаятчии, от които да почерпят познания.Така ще бъдат проучени и съхранени особеностите на местната архитектура, символика и обичаи, и по-леснобиха могли да се взематреалистични мерки за запазването на сградния фонд.

Лагерите ще бъдат разделени на три етапа от 20 до 30 юни, от 8 до 28 юли и от 15 юли до 10 август.

Очаквайте скоро обявяване на още съпътстващи събития и програми, както и анонсиране на програмата на TRANSFIGURATION FESTIVAL по дни и подробности за участниците и различните инициативи в рамките на фестивала.

Билети за четирите дни на фестивала, включващи още място на охраняеми паркинг и къмпинг зони и транспорт от Гоце Делчев и селата около Долен до фестивалната зона и обратно, можете да намерите на цена от 130 лева в мрежата на Eventim.

Сподели в: