"Сексът и комунизмът" е пречистващ спомен за едно минало

На 10 ноември в пространството за събития, срещи и изложби „+това“ се оказа тясно за всички желаещи да споделят заедно с Милена Фучеджиева публикуването на новия ѝ роман „Сексът и комунизмът“ от „Ентусиаст“. Датата на събитието е избрана неслучайно, мястото също, защото голяма част от историята в книгата е написана именно в арт атмосферата на заведението. Романът разказва за невъзможната любов между два елита – комунистическия и този отпреди 9 септември 1944 г., както и за бруталното сексуално съзряване на една тийнейджърка по време на социализма. Книгата започва с шокираща история по действителен случай за извършено престъпление, което комунистическият строй оставя безнаказано.

Виктория Бисерова от „Ентусиаст“ откри събитието. Тя сподели с присъстващите своите първи впечатления от романа: „Сексът и комунизмът“ е история, която Милена Фучеджиева носи дълго у себе си. Тази книга не говори, тя крещи, тя казва точните думи. Убедена съм, че като вицепредседател на възстановения Клуб на българските писателки Милена ще работи още много по темите, свързани с жените“.

Романът бе представен от хореографа Мила Искренова, която призна, че не се чувства достатъчно комфортно в сферата на словото, но направи точен и много емоционален анализ на историята. Тя прочете откъса, който ѝ е въздействал най-силно – момента, в който Анастасия и малкият Стефан са изправени пред грозната истина за живота: „Какво ще правим сега – този въпрос на малкия Стефан е актуален и днес. Това е въпрос, поставен пред общество с двойнствена биография, която не успява да свърже два клона на съзнанието дори чрез любовта“. „Тази книга е пречистващ спомен за едно минало, което не иска да се раздели с нас, може би защото ние не сме се огледали достатъчно ясно в него. Романът „Сексът и комунизмът“ е прекрасна възможност да направим това и да се коригираме“, сподели Мила Искренова.

„Нямах намерение да пиша такава книга. Исках да напиша нещо изключително забавно, книга за секса и момичетата, с весели женски истории. Когато започнах да пиша, трябваше да се върна в миналото, и когато го направих, се получи нещо съвсем различно, друго, което явно трябваше да бъде написано в книга. Това е моята версия за общия ни живот, една част от тази версия, едно лице на тази история“, разкри писателката Милена Фучеджиева. Отсъствието на дъщеря ѝ Радина на премиерата, която от години живее зад граница, е още една причина да има такава книга и да бъде разказана тази история. „Случи се така, че трябваше да напускаме България принудително, децата ни да са далече от нас. Наистина нямам извинение за нищо, което се е случило“, бяха заключителните думи на авторката, които развълнуваха силно всички присъстващи.

По време на събитието беше представена дигитална изложба на всички снимки от фотосесията, направена специално за корицата на книгата. Концепцията и снимките са на Милена Фучеджиева, а модел е красивата Антоанета Минчева, която беше сред присъстващите. Гостите получиха и специален подарък в духа на 80-те и 90-те години – значка със заглавието на книгата.

Премиерата уважиха Соломон и Гергана Паси, Христо Друмев, Евелина Борисова, Линда Русева, Любен Дилов-син, Леа Коен, Радослав Парушев, Богдан Томов, Биляна Петринска, Румен Рачев, Екатерина Генова и Филип Цанов, Владимир Тодоров, Михаела Стойкова, проф. Мирослава Кадурина  и други, много близки, приятели и колеги на писателката.

За Милена Фучеджиева

Милена Фучеджиева е писател, сценарист, драматург и публицист. Родена е в София, но много години живее в Париж и САЩ. Две години учи актьорско майсторство, а след това завършва кинорежисура в НАТФИЗ.

Автор е на сборник с есета „Белият негър“, сборник с разкази „НеХана“, на концептуалния сборник със стихове и фотографии „Нощен проект“, фентъзи романа „Кефер. Цветовете на малката Ида“, на блога й на хартия „Аз, бLогинята“, както и на множество статии за авторитетни български периодични издания. Блогът ѝ http://www.milenafuchedjieva.blogspot.com е един от най-четените в България.

Започва да пише драматургия и проза първо на английски. Продуцира и поставя две от пиесите си в Лос Анджелис – „Project A“ в „Electric Lodge“ и моноспектакъла „Lovebox“ в „Crossroads Theatre“.

Режисьор е на два късометражни документални филма – „Местни новини“ (1989) и „Без жал“ (1990). „Дзен порно“ е поставена на сцената на Сатиричния театър, а „Криза в Рая“ в Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе. През 2012 г. Мила Искренова поставя с балет „Арабеск“ „Дневниците на Дракула“ – танцов спектакъл с текстове на Милена Фучеджиева. Пиесите й са издадени в представителни сборници за нова българска драматургия.

След завръщането си в България през 2010 година Фучеджиева става главен сценарист и един от създателите на хитовия сериал на bTV „Седем часа разлика“.

Хобитата ѝ са фотографията и астрологията. В момента работи и твори в София

Снимка 1: Писателката Милена Фучеджиева по време на премиерата на новия ѝ роман „Сексът и комунизмът“.
 
Снимка 2: От ляво надясно: Хореографът Мила Искренова, авторката Милена Фучеджиева и Виктория Бисерова от „Ентусиаст“ на официалната част от събитието
 
Снимка 3: Милена Фучеджиева и Богдан Томов

Прочетете още:
Скоро в книжарниците – "Сексът и комунизмът" от Милена Фучеджиева
 
 

Сподели в: