"Седмият печат" на Жозе Родригеш душ Сантуш

Опасностите, описани в „Седмият печат“, са реални!

Интерпол търси помощта на криптолога и професор по история Томаш Нороня за разследването на убийството на Хауърд Доусън – ръководител на американската антарктическа станция. Доусън става свидетел на най-голямото доказателство за глобално затопляне, виждано от човек, но преди да успее да напише доклада си, е убит. Задачата на Томаш е да разшифрова посланието, оставено от убийците – 666, библейското число на Звяра. Мисията на професора ще го отведе до далечни точки на света. Животът му ще бъде в опасност многократно. Залогът е глобалното затопляне, изчерпването на световните запаси от петрол и апокалиптичният срив, който би съпроводил това събитие.
„Когато сне седмия печат, настана тишина на небето“. Така Библията оповестява началото на Апокалипсиса. Има ли надежда за човечеството?

В момента Жозе Родригеш душ Сантуш пише роман, в който част от героите са българи и присъстват в текста с истинските си имена!

Дни преди българската премиера на новата му книга – Седмият печат, авторът на бестселърите Кодекс 632 и Божията формула се свърза с екипа на ИК „Хермес“, за да сподели тази добра новина.

Миналата година по покана на издателство „Хермес“ в България пристигна топрепортерът на Португалия и най-продаван португалски автор в света Жозе Родригеш душ Сантуш. Поводът за гостуването му беше премиерата на бестселъра „Божията формула“, която се състоя в София и Пловдив. Впечатлен от България, от почитателите си и от красотата на града под тепетата, Жозе Родригеш душ Сантуш обеща, че ще включи България в някоя от следващите си книги. Година по-късно това вече е факт.
Най-продаваният португалски автор пише роман, в който има и герои българи. Имената на част от тях са заимствани от хора в екипа на ИК „Хермес“. Авторът изрично поиска разрешение за това. За премиерата на тази книга Душ Сантуш отново ще дойде в страната ни.

Жозе Родригеш душ Сантуш е един от най-успешните нови автори, който успя да си спечели верни почитатели и в нашата страна. Сред тях са и популярни личности като премиера Бойко Борисов, посланика на Португалия – г-н Руи Феликс Алвеш, журналистите Бойко Василев, Даниела Кънева, Венелин Петков и много други
Още с излизането на първата му книга – Кодекс 632, той беше обявен за майстор на интелигентно написания трилър. Последвалият успех на Божията формула и гостуването на Душ Сантуш в страната ни затвърдиха позициите му на автор, който обича да изненадва читателите с интересни и актуални теми.

В новата си книга – Седмият печат, отново на базата на научни данни, Жозе Родригеш душ Сантуш гради един реалистичен и динамичен сюжет. Не случайно вестник „Доминго“ определя книгата като: Трилър, който отваря очите!, а според сп. „Екстра“: Седмият печат е роман, който грабва читателите и задържа вниманието им до края тъкмо защото не всичко е измислица и опасностите, описани в него, са реални.
Романът е написан на достъпен и плавен език, който увлича читателя в история, подкрепена от реална научна информация.
Научните изследвания за данните, поместени в Седмият печат, са извършени на територията на Антарктида при посещението на автора през месец март 2007 година. Подробна научна информация е осигурена и от ред изследвания на глобалното затопляне, включително доклада на комисията към Организацията на обединените нации относно климатичните промени от 2007 година, както и от много работа с документи, засягащи изчерпването на петрола. Прегледът на научната информация в книгата е извършен от Филипе Дуарте Сантуш – професор в Лисабонския университет и член на комисията по климатичните промени към ООН, и от Нуно Рибейра да Силва, водещия португалски експерт в сферата на енергетиката.

За автора

Жозе Родригеш душ Сантуш е роден през 1964 г. в Мозамбик. Баща му е лекар, който оказва помощ на пострадали при военните сблъсъци в разкъсваната от гражданска война страна. След обявяването на независимостта на Мозамбик семейство Сантуш се установява в Лисабон. Не след дълго те се преместват да живеят в португалската колония в Китай – Макао. На седемнайсетгодишна възраст Жозе Родригеш вече работи като репортер в местното радио.
Сантуш завършва журналистика в Лисабон и заминава за Лондон, където постъпва на работа в Би Би Си. Няколко години по-късно амбициозният репортер чете късните новини в Португалската национална телевизия и преподава журналистика в Нов лисабонски университет. Станал свидетел на ужаса на войната още като дете, той прави изключителни репортажи за военните конфликти в различни горещи точки по света: Южна Африка, Ирак, Израел, Палестина, Босна и Херцеговина, Сърбия, Грузия. За работата си Сантуш получава редица престижни международни награди.
Дълго време топрепортерът на Португалия отлично съвместява ангажиментите си като директор на новините на Португалската национална телевизия и сътрудник на Си Ен Ен.
Жозе Родригеш и съпругата му имат две дъщери – Катарина и Инеш.

Сантуш започва да пише романи съвсем случайно. Негов познат го моли да напише разказ за списание. Журналистът се залавя за работа и на втората седмица с изненада установява, че разказът вече е над 200 стр. Така се ражда първият роман на Сантуш – „Островът на тъмнината”, който се радва на добър прием в Португалия. Големият успех обаче идва с написването на третата му книга – „Кодекс 632”. Историята проследява проучванията на главния герой – симпатичния професор Томаш Нороня, относно истинската самоличност на великия мореплавател Христофор Колумб. Романът достига нечувани до този момент продажби в Португалия и превзема класациите в Испания и Бразилия. Книгата е издадена в САЩ и редица европейски страни. Тя е под опция за филмиране в няколко американски студия.
Със следващите си романи, сред които са Божията формула и Седмият печат, Жозе Родригеш се утвърждава като бестселъров автор. Благодарение на писателския си талант и изключителната си начетеност той за кратко време се нарежда сред най-популярните португалоезични писатели. В Испания, Португалия и Бразилия тиражите на книгите му достигат тези на Коелю, а медиите и критиците сипят възторжени похвали, сравнявайки Сантуш с писатели като Дан Браун и Умберто Еко.

От октомври 2009 г. Жозе Родригеш душ Сантуш е познат и на българските читатели с „Кодекс 632”. Романът предизвика огромен читателски интерес и у нас. През март 2010 година под знака на „Хермес“ излезе и „Божията формула“ – трилърът засяга въпроса за иранската ядрена криза и за научните доказателства за съществуването на Бог.
Сега ИК „Хермес“ предлага новата книга на Жозе Родригеш душ Сантуш – Седмият печат – роман, засягащ проблемите за глобалното затопляне и изчерпването на петрола.

ИК Хермес

Коречна цена: 14,95 лева

Сподели в: