Седмичната програма на Националния дворец на културата

Ето с какво ще ни изненада програмата на НДК за периода 11 – 17 април 2011.

11 април
Зала 1, 19.30
Концерт на Мариза
Обявената за най-добра изпълнителка на фадо ще пренесе публиката в характерните за Португалия малки гостилнички – фадо къщи и ще пее между масите с публика, отпиваща португалско вино. Тя казва, че именно на такова място можеш истински да разбереш какво е фадо музиката. Когато Мариза пее, музиката й покорява и очарова с вълшебна сила. На сцената тя има характерното за този музикален стил излъчване и елегантно поведение. Топлият пленяващ глас на певицата и талантливите текстове –  превъзходно съчетание на музика и дух – категорично я превръщат в кралица на фадото. Мариза е първата португалка с номинация за "Грами", има 32 награди за платинения статус на 6 диска. Концертът в София е част от нейното голямо световно турне и се организира от „БГ Саунд Стейдж” с подкрепата на Португалското посолство.

От 11 до 13 април – Зала 3, 19.00-21.00
Национално турне „Събуди се и се разтърси“ на Свами Джотирмая
Започни да се усмихваш! Свами Джотирмая отново в България!

Националното турне „Събуди се и се разтърси“ ще мине през цяла България. За по-малко от 10 дни над  1000 души посетиха курса и научиха ценни и лесни практики за преодоляване на стреса, зареждане с енергия и позитивизъм. На 11, 12 и 13 април от 19:00 до 21:00 Свами Джотирмая ще проведе тридневния курс в зала 3 на НДК. Цената на билета за целия курс (трите дни) е 30 лв и всички приходи от турнето ще се използват за осъществяване на хуманитарните проекти на фондацията. Световноизвестният индиец ръководи тридневния курс „Събуди се и се разтърси се”, който включва йога, мъдрост, медитация, музика и забавление. Само в 3 занятия по 2 часа участниците в курса научават практични техники за зареждане с енергия и справяне със стреса и завършват обучението изпълнени с ентусиазъм, по-спокойни и с по-ясен ум.

Водещият учител Свами Джотирмая доби популярност у нас, когато през миналите му 3 посещения в България през 2010 през неговите курсове преминаха близо 1000 души и той участва в предаването “На кафе с Гала” по Нова ТВ и “Денят е прекрасен” по бТВ. С неговото завръщане интересът е още по голям. „Физическото ни и умствено състояние до голяма степен са свързани; тези, които са много спокойни, автоматично вмъкват повече здраве в живота си", категоричен е Свами Джотирмая.

Свами Джотирмая, 38 годишен, е християнин-католик от южноиндийския щат Керала, където има и голям православен манастир. Вярва в Бог, но вярва и в дишането –животът е между едно голямо вдишване при раждането и едно голямо издъхване накрая. 60 % от прочистването на организма става, припомня той, чрез дишането. Трябва да се научим да дишаме правилно.

Турнето в България предшества организацията на Световния фестивал на културата, който ще се проведе на олимпийския стадион в Берлин на 2 и 3 юли 2011 г.
Организатор: Фондация „Изкуството да живееш”

От 11 до 14 април – Артгалерия НДК, 11.00-19.00
Изложба „Текстилни реплики
Организатори: Съюз на българските художници и Национален музей на българското изобразително изкуство

15 април

Зала 8, 19.00
Гала концерт „Музикант на годината 2010
Вече 19 години предаването „Алегро виваче” на Българското национално радио провежда допитване до слушателите си за Музикант на годината в класическите жанрове. Носители на приза са Васил Арнаудов, Емил Табаков, Минчо Минчев, Людмил Ангелов, Гена Димитрова, Иван Спасов, Теодосий Спасов, Анна Томова-Синтова, Райна Кабаиванска, Виктор Чучков, клавирното дуо Аглика Генова-Любен Димитров, Васко Василев, Росица Баталова, Светлин Русев, Красимира Стоянова и Татяна Колева. През годините екипът на „Алегро виваче” винаги е давал шанс и на най-младите изпълнители – със специалната награда за Дебют или Млад музикант на годината. Допитването в началото на 2009 година беше фокусирано изцяло върху тях и излъчи победител от 8 номинирани – Василена Серафимова (ударни инструменти). Двайстата юбилейна анкетата сред слушателите на БНР започна в традиционната си форма.

Музикалните събития през отминалата 2010 година бяха много, а изборът богат. Статуетката, която ще получи Музикантът на 2010 година, отново е изработена от скулптора Христо Илиев. Освен „Музикант на годината” и „Млад музикант на годината”, в зависимост от слушателските предложения, тази година са определени и още няколко награди: за Музикален проект, Активна творческа дейност, Изключителен принос към българската култура, Цялостно творчество. Достойните лауреати вече са известни. Заповядайте на техния звезден концерт!

От 15 до 24 април – етажи 0 – 4, 10.00-19.00
Национален панаир на производителите „Изберете Българското!
През годините изложението показа, че е необходимо особено за частния сектор и дейността на малките и средни предприятия в страната. То е витрина на стопанския живот, своеобразен трамплин за фирмите на родния пазар и възможност за представяне на тяхното производство и нови продукти. Нерядко именно тук посетителите намират бългаската стока за привлекателна и конкурентноспособна в сравнение с вносната.

Подобна оценка стимулира нашите производители и им дава самочувствие в Европейския съюз. Така, задачата на българските фирми да се приспособят и доближат до световните стандарти се опира на оценката на родния потребител, чието мнение до голяма степен е показател за тяхното ниво на развитие.
Организатор: Бизнес Център България ООД

Сподели в: