Седмици на концептуалната фотография 27 март – 27 април

"Седмици на концептуалната фотография" ще бъде открита на 27 март, от 19 ч., в галерия Synthesis в София и ще продължи до 27 април. Целта на проекта е да събере на едно място и да представи пред публиката съвременни български автори, които работят в този жанр.  В рамките на две последователни изложби ще бъдe показана селекция от творбите на 18 фотографи концептуалисти, сред които има, както утвърдени имена, така и млади автори.

В богатия календар на фотографски мероприятия в България до момента не е имало събитие от такъв мащаб, което е насочено изцяло към концептуалната фотография.    

Концептуалната фотография се радва на висок интерес от страна на колекционерите и галериите за съвременно изкуство. Защо това е така и с какво тя е по-различна? Концептуалните творби не дават бързи отговори. Те често ни представят един абсурден и лишен от логика свят, който е труден за интерпретация. За зрителя остава провокацията да излезе извън границите на традиционното мислене и представи.

Събитието се организира от Софийска Фотографска Школа и ФотоСинтезис. Куратор на проекта е Ивайло Стоянов.

Изложба “Обект, Предмет” 27 март – 12 април
Автори: Александър Вълчев, Велин Петков-Ивайло Стоянов, Иван Кюранов, Камелия Магунска, Пламен Момчилов, Първолета Маринова, Цвета Убчева, Ясена Попова

Изложба “Човек, Природа” 14 април – 27 април
Автори: Александър Николов, Велина Кокалова, Владимир Пеков, Диляна Стоименова, Милена Иванова, Надежда Юрукова-Умарска, Никола Михов, Росен Тошев, Христо Гюров

В рамките на събитието ще се проведат два семинара с Ивайло Стоянов:
8 април (вторник)
Свещената сила на колекционерите на фотография, галерии, музеи, салони на изкуствата – техните функции и актуални форми за презентация на фотографии.
19.00 часа, Галерия за фотография SYNTHESIS, бул.”Васил Левски”55

15 април ( вторник)
Концептуална  фотография. Най-новите фотографски тенденции. Тираж, размер и цени на фотографиятa.
19.00-21.00 часа, ФотоСинтезис Арт Център, кафе-галерия

Снимка 1: „Друг въпрос“ на Велин Петков и Ивайло Стоянов представя един въображаем свят, който постоянно ни задава “друг въпрос”. Концептуалните творби често събират повече фотографии в едно изображение, а във визията дори най-фините детайли носят послание. Размер 100 х 150 см, пигментен печат, кристалбонд.

 Снимка 2 : Изкуство, Мечти и Хляб, 2012 г. C – print 175 x 110 cм

Росен Тошев
Роден през 1967 г. в София, България. Завършва живопис в Национална Художествена Академия в София. Има самостоятелни изложби в България и няколко участия в международни артистични прояви. Носител е на медали и награди от международни и национални фотографски конкурси и изложби.

Сподели в: