Седмица на иранското кино – 2008

На 8 януари (вторник) 2008 г. от 18.00 часа официално ще бъде открита Седмицата на иранското кино в салона на кино „Одеон” (бул. „Патриарх Евтимий” № 1) с филма „Вечните деца” на режисьорката Пуран Дерахшанде. Събитието се организира от Българската национална филмотека и Културното представителство към посолството на Ислямска република Иран. Гости на събитието ще бъдат режисьорката Пуран Дерахшанде, актрисата Елхам Хамиди и сценаристката Мину Фаршчи.

Седмица на иранското кино ще продължи до 13 януари 2008 г.

Вечните деца
(Bacheha-ye аbadi)
Иран, 2006, 110 мин.
реж. Пуран Дeрахшанде, с Елхам Хамиди, Шохаб Хосейни, Хади Марзбан, Панте Абхарам и специалното участие на Али Ахмадифар със синдрома на Даун
Наградата „Кристален симург” за най-добра музика и текст на Камбиз Роушанраван
Наградата „Кристален симург” за най-добра поддържаща женска роля на Панте Абхарам
Награда от Организацията по здравеопазването на Фестивала „Фаджр”
В лоното на брака си с Иман, Негар разбира, че той трябва да изпълни ангажимент, който не може да бъде игнориран  заради брака му с нея. Негар изпада пред дилемата дали да даде това право на Иман и да сподели бъдещия им семеен живот с трети човек, или…

Празен лист
(Kaghaz-e bi khat)
Иран, 2001, 115 мин.
Реж. Насер Такваи, с Хосроу Шакибаи, Хедие Техрани, Джамшид Мошайехи, Хание Моради
Джахангир и съпругата му Ройа, заедно с двете си деца живеят спокоен живот дълги години. Търсейки разнообразие в семейния им живот Ройа се отдава на своите мечти и започва да измисля разни истории…

Изгубено време

(Zaman-e az dast rafte)
Иран, 1989, 102 мин.
Реж. Пуран Дерахшанде, с Фарамарз Садики, Саназ Сехати, Тания Джоухари, Афсар Асади, Жале Олу
Д-р Шакибе Моайед, опитен специалист по безплодие при жените, след десет годишен брак, няма дете от съпругата си. Двамата виждат изход в осиновяването на момиченцето Лейли.

Майка

(Madar)
Иран, 2000, 40 мин.
Реж. Лейла Мирхади, с Ройа Ноунахали, Бамдад Ансари
Майката на Амир е сляпа. Това е причината неговите съученици да му се подиграват. Той се срамува от слепотата на майка си отказва да ходи на училище. Накрая баща му е принуден да разкрие причината за слепотата на неговата майка.

Пендар

(Pendar)
Иран, 2003, 46 мин.
Реж. Лейла Мирхади, с Голаб Адине, Париса Джаханбахш, Саадуллах Насири
Пендар е учителка в едно село. Нейният живот е свързан изцяло с преподаването на децата, но идва време за нейното пенсиониране. Учениците й не могат да разберат какво точно означава „пенсиониране”.

Свещ на вятъра
(Sham’I dar bad)
Иран, 2004, 90 мин.
Реж. Пуран Дерахшанде, с Джамшид Мошайехи, Азита Хаджиян, Бахрам Радан, Шохаб Хосейни
Родителите на Фарзин са разделени. Той живее при майка си и е прекъснал своето следване. След известно време майка му решава да се омъжи повторно. Фарзин се запознава с Айда, която е директор на благотворителна организация. Постепенно взаимоотношенията им се задълбочават и той решава да се ожени за нея. Не след дълго тя умира, а той прибягва  към наркотици, за да потисне болката. След куп неприятности и тъжни събития, Фарзин решава да продължи делото на Айда и отива да ремонтира нейния офис.

Сподели в: