Седмица на изкуствата в Банско

В рамките на юбилейното 10-годишно издание на “Джаз- фест” Банско 2007, хотел “Бъндерица” организира седмица на изкуствата от 7 до 13 август, съобщи Наско Лазаров от Агенция “PRoFile”.

Тази година, освен традиционните вече джем-сесии, продължаващи до сутринта, гостите на хотела и Банско ще могат да разгледат и изложба на съвременно изкуство. В колекцията, подбрана и специално организирана от столичната галерия “Астри”, могат да бъдат видени платната не само на български автори, но и на значими художници от съседни страни: на Вула Кераклиду от Гърция и на Зоран Круль от Сърбия, който е представител на известната сръбска наивистична школа.

Специален интерес представляват платната на художника Мартин Кръстев, който е възпитаник на софийската художествена академия, но изградил и реализирал се като самостоен автор, вече повече от 25 години, в Гърция.

Сред имената на младите български художници внимание предизвикват Милчо Костадинов, Мария Райчева и Живка Маринова. И тримата са завършили художествената академия в ателието на Акад. Светлин Русев и са представители на младото поколение импресионисти в България. Представители на абстрактната живопис са Иво Бистрички, Петьо Денев, Геновева Рогова. Тодор Овчаров, известен и извън пределите на страната с графичните си работи, тук се представя с цикъл от три живописни платна, наречен “Пътуване над водата”. Включени са още над петнадесет автора, участващи с произжедения от годишната изложба на галерия “Астри”, “Формат 30/30”.

Скулпторът Спартак Дерменджиев показва “Портрет на Дон Кихот”. Колегата му Любомир Вутов също е представен с два минималистични портрета от дърво.

Тематично със събитието “Джаз-фест” е участието на художника Тоню Цанев. Композицията му “Балкански джаз” в стил етно-сецесион става емблематична за Арт-седмицата в хотел “Бъндерица”.

“Нарисувай ми една овца!” – бихте могли да го поискате и от именитата художничка Анжела Минкова, която ще бъде в хотела и ще рисува край басейна. Ателие – демонстрация или workshop, художничката е виртуоз в акварелната техника. Какво ще се роди върху платната й в атмосферата на джаз импровизации, ще знаят само присъствалите в “Бъндерица” в петък, събота и неделя.

И ако толкова изкуство ви подейства вдъхновяващо, може да вземете и вие четките и да нарисувате своята… “овца”. Рисунката ви ще бъде част от колекцията “Приятели в Бъндерица”.

За повече информация

Сподели в: