Седмица на гръцкото кино стартира в София

От 22 октомври 2007 г. в Дом на Киното в София започва тематична седмица на гръцкото кино.
Кино-форума е организиран от продуцентска къща Le Spot и Гръцкият Бизнес Съвет в България (ГБСБ). Предвидено е да се излъчат общо осем филмови продукции от южната ни съседка. Филмовите заглавия са:

"В добра компания"
(Гърция, 2000, 93`, реж. Никос Запатинас, с: Йоргос Кимулис, Никос Калогеропулос, Мимис Хризомалис)

Катастрофа среща психопат и затворник, временно "свободни". Двамата са под наблюдението на доктор и неговия асистент, които провеждат изследване за поведението на лудите, както и от двама полицаи, които се опитват да разберат къде са скрити парите от обир. Ситуацията се усложнява още повече, когато в историята влиза и далечната леля на лудия.

"Вишнева градина
"
(Гърция/Кипър/Франция, 1998г., 137`, Реж. Михалис Какоянис, С: Шарлот Рамплинг, Алън Бейтс, Катрин Картлидж, Оуен Тийл, Ксандър Бъркли, Джерард Бътлър, Ицхак Финци)

След като синът й се удавя, Любов Раневская напуска фамилното имение, прочуто със своята вишнева градина, и се установява в Париж. Пет години по-късно дъщеря й Аня пристига, за да я отведе обратно в Русия, където намират градината разцъфтяла. Но семейството е изправено пред опасността да изгуби имението си завинаги…

"Гаснеща светлина"
(Гърция, 2000, 95`, Реж. Василис Дурос, С: Алекос Александракис, Вики Волиоти, Владимир Голосински)

12-годишният Христос е сляпо момче, надарено със забележителен музикален талант. Въпреки че на пръв поглед той не проявява никакъв интерес да се учи и да се занимава с музика, учителката Мария го включва по собствена инициатива в музикален конкурс, който променя живота му…

"Готината банда"
(Гърия, 1983г., 151`, Реж. Никос Николаидис, С: ДеспинаТомазини, Дора Масклавану, Такис Спиридакис)

Дневник за живота и смъртта на група "неморални" младежи, които са стигнали до момент, от който няма връщане назад, и търсят в какво да повярват и за какво да умрат. Поведението им привлича вниманието на властите и са поставени под тайно наблюдение. Филм за новото лице на фашизма.

"На път към хана"
(Гърция, 2003, 80`, Реж. Йоргос Баколас, С: Димитрис Александрис, Димитрис Ксантопулос, Йоргос Морогянис)

Зисос и Апостолос са двама гърци, които живеят в град от отоманския изток в началото на 20 век. Чанта със златни монети ги изкушава да предприемат пътешествия и да се изправят пред приключения, които ще ги доведат до физическа и духовна безизходица. Ханът е митът за пътуването.

"Никога в неделя"
(Гърция, 1960, 97`, Реж. Жюл Дасен, С: Мелина Меркури, Жюл Дасен, Йоргос Фундас)

Иля е уверена и независима проститутка, която грижливо подбира клиентите си и притежава непоклатим дух. Очарован от всичко гръцко, интелектуалецът от Америка Хоумър е твърдо решен да я поведе по правия път.

"Плахата стъпка на щъркела"
(Гърция/Франция/Швейцария/Италия, 1991, 126`, Реж. Тео Ангелопулос, С: Марчело Мастрояни, Жан Маро, Илиас Логотетис)

Докато работи по репортаж, млад журналист открива град, разделен от река, която е национална граница. Забравен от останалия свят, градът е населен предимно с имигранти и бежанци от различни държави. Там живее и известен политик, безследно изчезнал преди години и оставил зад себе си много въпроси без отговор.

"Щипка лют пипер"
(Гърция/Турция, 2003, 108`, Реж. Тасос Булметис, С: Йоргос Корафас, Йероклис Михайлидис, Рения Луизиду, Тасос Бандис)

Използвайки кухнята като метафора за национална идентичност и лични чувства, режисьорът Тасос Булметис представя тъжно-смешната история на Фанис – мъж, ръзкъсван между етническата си принадлежност – гръцката, и родната си държава – Турция.

Входът за прожекциите ще бъде безплатен.

Сподели в: