“Седмица на българските гласове по световните сцени” ще се проведе в София 13 – 19 юли

От 13 до 19 юли 2012 година в Дома на киното ще се проведе второто издание на филмовия фестивал “Седмица на българските гласове по световните сцени”.

Организаторите на фестивала Найо Тицин и Владимир Трифонов за втора поредна година ще зарадват меломаните в София с изключителни изпълнения на едни от най-големите български гласове, прославящи родната вокална школа по света. Благодарение на подкрепата на Програма “Култура” при Столична община прожекциите са с вход свободен, с начален час 18.30 часа в Дома на Киното.

Фестивалът ще бъде открит на 13 юли с представяне на операта “Бохеми” от Джакомо Пучини, с участието на трима колоси на оперното изкуство на XX в.Лучано Павароти в ролята на Рудолф, Мирела Френи в ролята Мими и бас номер 1 на света Николай Гяуров в ролята Колин. Постановката е на Операта в Сан Франциско от 1988 година. За изпълнението на българският бас британското списание "Грамофон" пише: “На 59 години Гяуров остава ненадминат връх в ролята на Колин”.

На следващия ден, 14 юли предстои среща с Веселина Кацарова в “Хубавата Елена” от Жак Офенбах. За тази постановка на Цюрихската опера от 1997 година BBC Music Magazine пише: “Режисьорът Лонер превръща операта на Офенбах в абсурдна фантазия, в която грее звездата на Кацарова в ролята на Елена.”

На 15 юли меломаните ще имат удоволствието да се насладят на изпълнението на Александрина Пендачанска в премиерното за България заглавие “Двамата Фоскари” от Джузепе Верди. “С гласа си Александрина Пендачанска може да изстреля тапата на бутилка вино на стотина крачки, но в същото време на сцената пресъздава женствено оскърбената Лукреция“, коментира BBC Music Magazine изпълнениета на българското сопрано в постановката на Театро ди Сан Карло, Неапол от 2000 година. В спектакъла Пендачанска си партнира с легендарния италиански баритон Лео Нучи.

16 юли е за всички, които обичат “Кармен” от Жорж Бизе. Почитателите на оперното изкуство ще имат шанса да се потопят в уникалната постановка на фестивала в Санкт Маргаретен, Австрия, заснета през 2005 година. В главната роля е Надя Кръстева, призната за най-добрата Кармен на нашето време. Постановката на открито в Санкт Маргаретен е на най-мащабната продукция на “Кармен” в началото на XXI в. В нея има истински коне, много пиротехнически специални ефекти и над 400 участници на сцената, а най-ярко над всички грее българското мецосопрано.

Другото премиерно за България заглавие ще бъде представено на 17 юли – “Луиза Милер” от Джузепе Верди. Постановката е доминирана от изключителното българско сопрано Дарина Такова, чието вълнуващо изпълнение подчертава душевните терзания на Луиза. Постановката на Театро Ла Фениче, Венеция от 2006 година е един от малкото записи на тази опера, така че столичните меломани имат шанса да се запознаят с тази рядко поставяна опера на Верди.

На 18 юли Домът на киното ще бъде огласен от бас номер 1 на XXI в. – Орлин Анастасов в “Борис Годунов” от Модест Мусоргски. Постановката на Театро Реджо ди Торино от 2010 година e на легендарния руски режисьор Андрей Кончаловски. За изпълнението на българският бас BBC Music Magazine пише: „Орлин Анастасов прави богат на звук, жесток и несравним Годунов!”

Филмовият фестивал “Седмица на българските гласове по световните сцени” ще завърши на 19 юли с прекрасната Красимира Стоянова в ролята на Татяна от “Евгений Онегин” на П. И. Чайковски. За нейното изпълнение BBC Music Magazine написа: “Красимира Стоянова е вълнуваща, едновременно силна и уязвима!” В постановката от миналата година Холандската опера в Амстердам е поверила ролята на Онегин на най-изявения датски баритон Бо Сковхус.

Проектът е съфинансиран от Програма “Култура” 2012 на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата – 2019 година.

Сподели в: