Седем изявени творци се събраха на симпозиум по медална скулптура

Седем изявени творци от 4 държави участват в третото издание на Международния симпозиум по медална скулптура във Велико Търново, съобщихо оттам. В изложбени зали “Рафаел Михайлов” са представени най-добрите постижения в медалното изкуство у нас през последната година.

Сред участниците в пленера са португалците Андреиа Перейра и Рикардо Мансо – членове на организацията за съвременно медално изкуство VOLTE FACE при факултета за изящни изкуства на Лисабонския университет. Десет дни в уникалната атмосфера на “Синята къща” ще твори и унгарецът Петер Сани – председател на скулптурната секция на Съюза на унгарските художници. Словашката художничка  Габриела Гаспарова ­ Илешова – доцент по скулптура във Висшия институт за изящни изкуства в Братислава, също показва свои твобри.

Българската школа представят проф. Богомил Николов (който се смята за основоположник на художественото медалиерство у нас), Пламен Братанов от Търговище и великотърновецът Орфей Миндов – съорганизатор на международния форум.

Благодарение на пленера Велико Търново се превръща в средище на медалната пластика в България, а организаторите имат намерение да направят музей на медалното изкуство там.

Сподели в: