Севда Севан представи шестото си издание на "Родосто, Родосто…"; Някъде на Балканите"; "Дер Зор"

Шестото издание на трилогията си “Родосто, Родосто…”; “Някъде на Балканите”; “Дер Зор” представи в София Севда Севан. Събитието уважиха много нейни приятели, журналисти, писатели и представители на арменската общност у нас.

Романът-трилогия, издаден от ИК “Сиела”, е посветен на съдбата на арменските преселници в края на ХIХ век и началото на ХХ век.

По един своеобразен начин романът е много самотен. Първата книга “Родосто, Родосто…” е изпълнена с някаква симфонична сила, с енергия, която блика отвсякъде. Тя е посветена на Балканската война. Третира се един сюжет от началото на ХХ век. Оставаме с впечатлението, че ако не са империите, то религиите са тези, които воюват на Балканите и никак не става по-добре. Има една цикличност, която ни учи, че нещата се повтарят.
Втората част “Някъде на Балканите” като че ли не е писана от същата авторка. Текстът е почти документален. А в третата “Дер Зор” е описано едно клане с цялата си жестокост.
За съжаление подобни събития и сега се наблюдават на Балканите.

По отношение на историческите събития в романа съм чела много и съм правила много справки, обясни Севда Севан. Посветила е това издание на Балканската война, защото изпитва носталгия по онова време, а днес много българи не си дават сметка какво велико събитие в живота на нацията ни е Балканската война.

Книгата е била посрещната с голям интерес и във Франция, сподели авторката.

Цената й е 14 лева.

Сподели в: