Свобода Бъчварова пристигна в България

Свобода Бъчварова пристигна днес в България. 83-годишната писателка, която от доста години живее в Бразилия, идва у нас по повод издаването на последната й книга ”По особено мъчителен начин”. Днес тя даде пресконференция, на която присъства и дъщеря й Елица.

“Това е книгата на живота ми”,
сподели Свобода Бъчварова. За нея тя е започнала да събира материали през 50-те години на миналия век. А през 1953 г. е седнала вече да я пише. “Аз смятам, че който не познава миналото си, е осъден да го преживее отново. Миналото за мен е едно органическо присъствие по пътя към истината”, допълни тя.

Определя романа като документален, защото той е написан като преживяване, като история, като многократни събития. А е роман, защото участва самата тя с преценките си, с психологическия анализ на хората, събитията, идеите, грешките, трагедиите. Заглавието на книгата е взето от член на Наказателния кодекс за убийството, поясни Свобода Бъчварова.

“Не мога да повярвам, че вселената, светът, България ще изчезне заради лакомията на господстващи байганьовци в цял свят. За мен България си остава неизменно в сърцето заедно с интелектуалното, психологическото, нравственото и национално любопитство и така ще умра”, каза Свобода Бъчварова.

Още по темата:

Сподели в: