"Свободата" от Рон Пол – книга, изцяло в унисон с българския протест

Свободата“ е книга, която изцяло резонира с българските политически и обществени настроения от последните месеци. Нейн автор е американският лекар, политик и писател Рон Пол. В нея той провокира, събужда и отрезвява с разсъжденията си за личната свобода в интригуващото и особено актуално с оглед на събитията у нас и по света.

През последните десетилетия понятието свобода се тиражира постоянно и се тълкува многозначно. Това води до фундаменталния въпрос днес: „Знаем ли какво означава свободата и можем ли да я разпознаем, когато я видим?“ Тексаският конгресмен Роналд Ърнест „Рон“ Пол разглежда свободата през призмата на класическото разбиране за нея, формулирано още от Джон Лок (1632–1704). В своя труд „Свободата“ Пол използва термина „либерален“,тъй като истинската либерална традиция от края на Средновековието до началото на XX век е била посветена на освобождаването на обществото от тиранията на държавата. Авторът смята, че свободата не е свързана с конкретен и предварително определен социален или икономически резултат, а е по-скоро израз на доверие в спонтанния ред, който се появява, когато държавата не се намесва в изявата на личната воля и в сътрудничеството между хората.

В „Свободата“ (с подзаглавие „Принципите на свободното общество“) Пол пише: „Свободата означава да упражняваш човешките си права така, както прецениш, стига да не пречиш на другите в упражняването на техните права. Това е свързано преди всичко с ненамеса на правителството в личния живот. Няма друг начин, по който да се даде простор на човешката енергия за градеж на цивилизацията, за осигуряване на безопасност и за създаване на богатство, а и да бъдат защитени хората от системно нарушение на човешките права. В този смисъл единствено свободата може истински да ни предпази от тиранията – големият, вечният враг на човечеството.“

За автора:

Рон Пол е роден през 1935 г. в американския град Питсбърг, Пенсилвания. През 1957 г. завършва специалност „Биология“ в Гетисбъргския колеж, а през 1961 г. защитава докторска степен в университета „Дюк“. Пол е бил хирург във Военно-въздушните сили на САЩ в периода 1963–1968 г., а от 1960 до 1980 г. работи и като акушер-гинеколог. Неколкократен кандидат е в президентските избори на Съединените американски щати. Определян традиционно като консерватор, либертарианец, конституционалист, Пол подкрепя основните граждански свободи според Конституцията на САЩ, сред които тези на религията, на словото и др., за които пише и в „Свободата“.

*
„Тази книга е съкрушителен удар срещу политическата върхушка – съвестта на един консерватор от двайсет и първи век.“
Бари М. Голдуотър

Страници: 312
Корична цена: 14.90
ИК „Изток-Запад“

Прочетете още:
Връзката между свобода и образование – откъс от "Свободата" на Рон Пол

Сподели в: