Свидетели на историята

изложба – живопис на Кирил Станчев

Изложбата се открива на 24.06.2007, неделя от 17.00 ч. в галерия "Арт Муза" – София ул. "11август" 23

“Свидетели на историята” е изложбата на века, която хвърля мост между настоящето и вечността. Тя е колосален резултат от концептуалния замисъл на художника Кирил Станчев замислен от години и представя България като неотменна част от историята на Европа и на света.

25-те платна на Кирил Станчев ни отвеждат в далечни епохи от които са запазени крехки следи. Едни от тях са били съвременници на бушуващите кръвопролитни войни, други на зората на човечеството, неми свидетели на битието на пещерните хора. Те са стояли търпеливо, наблюдавайки какво се случва около тях. Свидетели, приели върху себе си доброволно белезите на времето, предоставящи ни ги щедро, за да почерпим от техния опит, да научим повече за миналото си, да се поучим от грешките допускани преди… а какво правим ние, за да им се отблагодарим? С бездушие отминаваме рушенето на паметниците на древната и по-близката история с наглото самочувствие на “господари на света” без да осъзнаваме, че сме поредната нейна брънка. А какво ще остане от нашата цивилизация – купчина пластмаса, стъкло и бетон? – това е друга тема!

Затънало в стремежа си към все по-нарастващото материално благополучие, човечеството губи своите духовни и историческо-наследствени устои, атакува последните свидетели на историята. Някакви си руини от крепости, църквици, къщурки и вековни гори се оказват преодолима пречка към глобалното застрояване и “цивилизоване” на древното архитектурно и природно наследство. За радост, винаги има изключения и на тях се крепи крехката надежда, че хората ще проумеят нашата мимолетност и ще имат нужда от историческа основа под краката си. Благодарение на постиженията на техниката – транспорта и информационните технологии, ние сме мобилни и имаме възможност за краткото време да се превърнем в свидетели на историята, да обикаляме света и да подреждаме късчетата от пъзела на общото ни съществувание. Изложбата отпраща послание да бъдем милостиви към историческото ни наследство на което е така богата страната ни…

Сподели в: