"Свещено и еротично" – изложба на Кина Бъговска

Галерия на СБХ, ул. „Шипка” 6, втори етаж
18 – 30 юли
откриване – 18 юли, четвъртък, 18.00 часа

„Моят източник на вдъхновение в картините ми са ритуалните женски глинени фигури от древността, където според мен е материализирана виталността на сътворението, единството на дух и материя. Силуетните линии на древните женски форми с тяхната музикална ритмичност са като релефни очертания на природни структури, онази диалектическа връзка с природата, която създава усещането за вечност. Какво послание носи жената от миналото? Отчитаме ли връзката с настоящето? В изчистените ритмични силуети и графични вибрации от миналото не е ли закодиран онзи семантичен образ на енергийни импулси на съзидателност, обозримост за света и непреходност, които сме загубили сега?
Това е тема, която ме вълнува от години, защото съм жена и защото инстинктът за съхранение ме връща интуитивно към своите корени, търсейки своите предтечи, там, където лъкатушещият релеф на планината е като извивка с форма на жена. Там, където пласт след пласт земята е облечена в древни култури, там, където спиралата е незримата безкрайност без начало и без край, а ритуалните танци са като сенки от пробудени светове.
Непознатите светове, от които идваме, ме карат да свързвам минало и настояще чрез асоциативни спомени от линии и форми. Състоянието на търсене е неосъзнат подтик, провокативен израз на духа, който се връща към първичното начало, привлечен от знаковата образност на извикан спомен като тези древни неолитни фигурки.
Художникът е само оръдието на мисълта, която чрез образа насочва зрителя към скритите културни пластове от миналото, търсейки връзка с настоящето.”

***
Загадъчните фигури от една ярка експозиция
„Свещено и еротично” е серия от 12 рисунки, изпълнени със смесена техника, които демонстрират визията на познатата със своите уникални решения чикагска художничка Кина Бъговска. Нейната нова изложба е продължение на предишните й работи, изложени в ARC Gallery през 2011 г.
Рисунките в „Свещено и еротично” показват женски форми на древни тракийски фигурки. Бъговска използва чисти ритмични минималистични линии и арки, следвайки опростените линии на древните статуетки.
Естествените материали, като пясък и прозрачна коприна, извикват представа за древните статуйки, направени от глина. Извивките на силуетите подчертават формите на женското тяло и създават асоциация с природните форми от древния пейзаж.
Тези рисунки обхващат същността на неолитната статуетка като ритуален обект, където танцът подчертава еротичните женски форми, изпълнявайки древен ритуал. В основата на серията е вярата на Бъговска, че нейната роля на творец е да инициира творчески процес, който в крайна сметка ще поведе зрителя към възприемането на едно изкуство, където духът се проявява като доминиращ над материята.”
Кери Хирт, художник

КИНА БЪГОВСКА

Художник, преподавател и журналист. Член на СБХ и СБЖ. Родена в Момчилград, завършва художествена гимназия „Илия Петров” в София със златен медал и следва живопис и графичен дизайн в Лодз, Полша, където се дипломира като магистър на изкуствата. Двайсет години работи като преподавател в Художествена гимназия за приложни изкуства, София, а от 2000 г. се премества за постоянно в Чикаго. Член на американската ARC Gallery. Преподавател по рисуване в Трайтън колеж, Чикаго. С много самостоятелни изложби и награди в България, Полша, Германия, Франция и САЩ.

Обществена дейност
Сред основателите е на българската преса в Чикаго през 2001 г. Работи като журналист в изданията „България 21 век” и „Старт” в Чикаго и има над 300 публикации на културна и социална тема. Редовен участник в организираните от БТА Световни срещи на българските медии зад граница. Издава съвместна книга с журналиста Климент Величков –„Български щрихи в Американски пейзаж”.
Инициатор е за честване на значими български събития в американски институции, като 24 май в Сити хол на Чикаго, Фестивал за Историческо и археологично българско документално кино. Член е на Българо-американската асоциация от 2002 г., а през същата година изографисва и иконите на Апостолския фриз в българската православна църква „Св. Иван Рилски Чудотворец”. Създател и директор на Арт студио „Владимир Димитров – Майстора” от 2006 г. Инициатор на Инициативен комитет за Левски и учредител и президент на Българо-американски център за културно наследство през 2007 г.

По важни творчески прояви
През 1985 г. изработва монументална керамика „Орфей” за Културния дом на Момчилград.
Има над 50 запазени марки, плакати, корици на книги и каталози. Печели награди за плакат в България. Нейни картини има в губернаторството и Сити хол, Чикаго. За обществената и творческата й дейност е наградена с грамота от Чикагската община.
През 2002 и 2008 г. печели два пъти финансова стипендия от Съвета за изкуство на щата Илиноис (Illinois Arts Council ), съответно за апостолския фриз от 12-те икони на Църквата „Св. Иван Рилски Чудотворец”, показани в Украинския национален музей, и Легенда за хляба – в ARC Gallery.
Носител на наградата от международната експозиция в Маями „Жени в изкуството” през 2004 г., учредена от Американския музей, Маями.
Нейни картини са публикувани в множество списания и каталози в САЩ, по-важни от тях са: “Creative Minds” – изд. от Art Slam Press, 2004 ; Bass World – международен съюз на контрабасистите – САЩ, 2002, 26 бр.; Performance Musical-Sonia Ray, San Paolo, Brazil – 2005, 2010 – „100 Contemporary International Artist”- издание, European Community Artists Library, Барселона, 2010 г.
Картини на децата от нейната школа „Владимир Д.-Майстора” бяха показани от японската телевизия във връзка с честване на 24 май, 2007 г. в българското посолство в Япония.
През 2008 г. е куратор на първата българска изложба „Картинна азбука” на 64 деца от българските училища в американската АРК галерия, Чикаго.
Има над 70 самостоятелни и групови изложби в България, Шотландия, Полша, Швейцария, Германия, Франция и Америка.
Американската поетеса и професор по английска литература, д-р Лусия Гетси, закупува нейна картина – „Квартет”, и в стихосбирката си посвещава поемата със същото заглавие на картината на Кина.
През 2011 г. картини от изложбата “Земя и огън” бяха част от вечерта на българската археология във „Филд музея”, организирана от Американския изследователски център и „Филд музея” в Чикаго. С част от изложбта тя участва в Париж, галерия Espace Kiron, както и в Международния панаир на изкуствата – 2011 г., в Ню Йорк.
Участва с картини на търг за подпомагане на млади хора в образованието от фондация – „PanHellenic Scholarship Foundation”.
В 2013 година показа колекция от 12 картини в самостоятелна изложба в Чикаго „Свещено и еротично”.

www.bagovska.com

Сподели в: