"Свещената хагада" от Джералдин Брукс

"Свещената хагада" от носителката на „Пулицър” Джералдин Брукс.
Джералдин Брукс е родена и израснала в Австралия. След като завършва Университета в Сидни с бакалавърска степен по изкуства, първоначално работи като репортер за Сидни Морнинг Херълд. Тя печели магистърска програма по журналистика в Колумбийския университет, а след дипломирането си става член на екипа на Уолстрийт Джърнъл, отразявайки военните конфликти в Средния изток, Африка и Балканите.
Сблъсъкът й с ислямската култура става повод за написването на първата й документална книга. В „Деветте части на желанието: тайният свят на мюсюлманките”

Джералдин Брукс разглежда социалните, културните и религиозните фактори, оказали влияние върху начина на живот на жените от ислямския свят. Три години по-късно журналистката издава втората си книга, в която се връща към детството си. В „Писма от чужбина” тя публикува част от кореспонденцията, която е водила със свои връстници от цял свят. Години по-късно австралийката решава да открие тези хора, да разбере как е протекъл животът им и да включи историите им в книгата.

Как се печели „Пулицър”

Първият роман на Джералдин Брукс носи заглавието „Годината на чудесата” и разказва за героичния подвиг на едно обикновено момиче, живяло по времето на чумната епидемия през 1666 г. В следващия си роман – „Марч”, авторката представя своята версия за преживяванията на бащата от романа „Малки жени” на Луиза Мей Алкот по време на Гражданската война. За тази книга писателката печели награда „Пулицър” за белетристика през 2006 г. Но сред широката аудитория Джералдин Брукс става много популярна авторка едва след публикуването на „Свещената хагада”. Историята на еврейския кодекс се превръща в едно от най-продаваните заглавия за 2008 г. и оглавява класациите за бестселъри по цял свят. „Свещената хагада” е преведена на почти 30 езика.
В момента Джералдин работи по следващия си исторически роман. На въпроса защо черпи вдъхновение за книгите си от миналото, тя отговаря: „Историята ни е дала тежки уроци, от които трябва да се поучим. Във времена на война и изпитания са живели обикновени хора, показали изключителна смелост и сила на духа, които да ни послужат за пример”.

За „Свещената хагада”

Консерваторката на ценни книги Хана Хийт е поканена в Босна да изследва средновековна реликва. Ръкописът се нарича Сараевската хагада и представлява еврейски молитвеник с изключително редки илюстрации.
В хода на работата Хана забелязва дребни детайли, които разкриват невероятната история на хагадата от деня на създаването й до наши дни. Крило от пеперуда ни пренася в Босна по времето на Втората световна война, когато мюсюлманин рискува живота си, за да спаси книгата от ръцете на нацистите. Липсващият орнамент ни отвежда във Виена през 1609 г., а петната от вино ни връщат в епохата на Инквизицията, когато католически свещеник опазва хагадата от аутодафе. Белият косъм разкрива съдбата на загадъчната мавританка, сътворила илюстрациите. В лабиринта от лични драми и исторически събития проблясва прозрението на авторката за дълбоката морална стойност на хагадата: „Да си човек означава много повече от това да си евреин или мюсюлманин, католик или православен”.
Вдъхновен от истинската история на реално съществуващия еврейски кодекс, „Свещената хагада” е изключителен роман за духовното оцеляване, толерантността, непреходността на изкуството и различните измерения на любовта. Джералдин повежда читателя на незабравимо пътуване във времето, като пресътворява умело атмосферата на цели епохи и култури.

Сараевската хагада – символ на етническия мир

Хагада е талмудски религиозен сборник, който разказва за бягството на еврейския народ от Египет. По традиция родителите четат откъси от семейната хагада на децата си край пасхалната празнична трапеза. Уникален исторически и културен артефакт, Сараевската хагада датира отпреди повече от 500 години и понастоящем се съхранява в Националния музей в Сараево. Тя съдържа 109 страници и 34 илюстрации, което я прави уникална, защото през ХV в. религиозните догми са забранявали поместването на изображения в такъв род книги. Две от илюстрациите – изображение на Земята като сфера и рисунка на човешка фигура, която противоречи на талмудската традиция – са единствени по рода си от периода, когато са били създадени. Оцеляването на хагадата я превръща в нещо много повече от исторически и културен феномен. За жителите на Босна и Херцеговина тя олицетворява надеждата за етнически мир на Балканите.

Отзиви за книгата:

До безспорните хитове в жанра – „Името на розата” и „Шифърът на Леонардо” – вече се нареди и трети шедьовър. Това е „Свещената хагада” на Джералдин Брукс. Романът е интелигентен, оригинален, с дълбок смисъл и отлично написан.
Уошингтън Поуст

Книгата е страхотна от първата страница до самия край. Брукс притежава невероятен талант.
Пъблишърс Уикли

Джералдин Брукс прекрасно съчетава реални факти и богато въображение. Брилянтен сюжет и интересна структура, която авторката постига, преплитайки историята на Сараевската хагада с тази на главната героиня.
Букмаркс

Романът пламенно защитава изконни ценности – като толерантността, състраданието и непредубедеността. Брукс оставя за бъдещите поколения мъдро послание, почерпено от миналото.
Чикаго Трибюн

Обем: 400 стр.
Цена: 14,95 лв.
ISBN: 978-954-26-0808-0

Сподели в: