Светът около мен“ на Марияна Фъркова“

На 4 декември (вторник) 2007 г. от 18.00 ч. издателство „Колибри” представя в Центъра за култура и дебат “Червената къща”(ул. “Любен Каравелов” 15), зала “Пеша Николова” премиера на книгата на Мариана Фъркова "Светът около мен" в рамките на поредица „Съвременни български автори”.

„Има много основания да наречем именно „Светът около мен” „роман на прехода”, защото изследва не черупката, а същността на изминалите двайсет години . Романът е изграден на принципа на пчелната пита – подобно на спечелилата „Гонкур” „Улица „Тъмните магазинчета” от Патрик Модиано. Авторката търпеливо запълва с живот и поезия кутийките, създавайки изповедно и камерно настроение с водения в първо лице разказ. Главната й героиня търси призванието си, търси любовта, търси опорите си на човешко същество сред угнетяващия бит на съвременна България. Залогът е голям, защото най-добрата й приятелка Светла е успешна художничка емигрантка в Испания. Писмата между тях разтърсват с прозренията за цената на направения житейски избор. Калейдоскопът от мечти на двете момичета се смесва с горчивите пейзажи на София, с мъжете, дъхащи на вино, които се появяват и изчезват в индианска нишка, отнасяйки прашеца от крилата на героинята, с цитати от книги и филми – за да усетим ненадейно, че сме попаднали в повествование от висока класа, с ранг на цялостна метафора за „света около нас”. Има много основания да наречем именно „Светът около мен” „роман на прехода”, защото изследва не черупката, а същността на изминалите двайсет години. Една ожулена до кръв душа, която продължава да живее и да ни учи на храброст; една уморена пчела, която ни разказва за просторите в човека – това е „Светът около мен”.

Деян Енев

Марияна Иванова Фъркова е автор е на стихосбирката “Бесилки в моя дом” (1995) и на прозаичната книга “Моите петъци с Александър Геров” (1998). Съставител и редактор е на сборници, посветени на известни наши автори, между които Борис Делчев и неговия прочут “Дневник”, на две книги за Иван Пейчев – “Далечна близост” и “Не чаках есента”.
Редактор на книгите: “Симеон Радев. Това, което видях от Балканската война”, “Тодор Андрейков. Комичното на екрана”, Георги Фотев “Диалогична социология”, “Дисциплинарна структура на социологията”, Веселин Босаков “Идентичност и многообразие на исляма в България” и др.
Сътрудник в множество вестници и списания, излизащи през годините, между които: сп. „Летописи“, в. „Литературен форум“, в. „Литературен вестник“, в. „Български писател“, в. „Словото днес“, в. „Труд“, в. „Сега“, сп. „Пламък“, сп. „Факел“ и др. Автор на критически студии, портрети и други материали, предимно из областта на литературата.
 Вход свободен

Сподели в: