"Светът е голям" с награда от фестивала в Техеран

Дори и без да е номиниран за Оскар, българският филм "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" продължава да трупа награди. Поредното признание идва този път от Международния фестивал в Техеран. Там филмът получи Специалната награда на журито „Кристален Симург”.

Международният фестивал в Техеран – Fajr International Film Festival, фигурира в списъка на сп. „Варайъти” с най-важните 50 фестивала, които „не бива да се пропускат” (50 Unmissable Festivals).

Много специално е усещането, когато се отвори страницата на фестивала в Техеран и първата новина, която прави впечатление, е „Българският филм в конкурса на „Фажир” влезе в списъка с 9-те претендента за Оскарова номинация за чуждоезичен филм”. „Светът е голям” получи 27-та си международна награда, предстоят му още участия във фестивали по света. Към колекцията от статуетки днес ще бъде прибавено в кристална форма и митичното персийско същество „симург” – гигантска птица, с глава на куче и лъвски лапи.

През изминалата седмица „Светът е голям” бе продаден за киноразпространение в Гърция, както и на канала НВО за 14 европейски територии, сред които са 6 нови държави, в които досега филмът не е имал разпространение – Чехия, Словакия, Молдова, Босна и Херцеговина, Черна гора и Хърватия. Така българският филм вече ще бъде гледан в 30 държави от четири континента!

Сподели в: