"Светът е голям" получи награда във Франция

Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” спечели Наградата на публиката на 21-ия международен филмов фестивал във Валансиен, Франция.

Жури с председател известният режисьор Кристиан Карион избра за най-добър филм творбата „Любов по време на война” („Life During Wartime”) на Тод Солонц. Нашият филм за пореден път обра овациите на публиката и спечели нейния вот.

Международният филмов фестивал във Валансиен се проведе за 21-и път от 25 до 28 март т.г. в северния френски град. В конкурсната програма „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” се състезаваше с още шест заглавия, от които три френски. Това е деветата награда на публиката за българския филм от фестивали на 4 континента! Отличието идва в изключително подходящ момент преди разпространението му във френските киносалони през юни, още повече, че според коментар на местното издание „Воа дю Нор”, цитирано от БТА, през последните години, носителите на тази награда се радват на много висока посещаемост по кината във Франция.
 
„Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” имаше своята „световна речна премиера” на кораба „София”, който плава по река Дунав в момента, в рамките на Дунавския Музикален Фестивал и предизвика очакван интерес сред гостите и участниците на фестивала, резултат на което бе почти едночасов разговор с продуцента Стефан Китанов след прожекцията. Филмът може да се гледа и във въздушното пространство от пътниците на Австрийските авиолинии, пътуващи на дълги разстояния…

“Светът е голям” вече има близо 30 международни награди, между които 5 награди за най-добър филм и номинация за чуждоезичен „Оскар” – филмът бе включен сред 9-те претенденти за Наградата на академията (т.нар. шортлист). „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” е закупен за разпространение в над 30 държави, в 25 от които включително за киноразпространение. Филмът е участвал и има покани за участие в над 60 международни фестивала досега, като ежедневно се получават нови покани за фестивални участия. В България „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” вече е гледан от 31 000 души, продължава да бъде на киноекран след 18 месеца, като 52 седмици е в българския Топ 20!…

През 2009 година чрез пътуващата платформа на София Филм Фест – „София филм Фест на път”, филмът беше представен в няколко града на България без действащи киносалони. През 2010 „Светът е голям” и други български и европейски филми  продължават да бъдат представяни из цяла България, с което ще направят съпричастна много по-голяма част от населението на страната ни към постиженията на съвременното българско и европейско кино. Всичко това е част от програмата “Операция Кино” на водещите фестивали на България (София), Босна и Херцеговина (Сараево), Турция (Истанбул) и Румъния (Клуж-Трансилвания), организирана в партньорство с програмата Медиа Интернешънъл на Европейския съюз. В рамките на тази програма филми от държави-членки на Европейския съюз, както и на европейски филми на държави все още извън Евросъюза, както и други алтернативни неевропейски филми, се показват пред публика в над 10 града в съответните четири държави. В България програмата вече бе представена в София, Бургас, Пловдив и Благоевград. През април прожекциите продължават в Стара Загора, през май в Русе, а през юни в Сливен и Габрово. До края на годината фестивалът ще бъде представен в още поне 7 български града.

Сподели в: