„Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” с премиера на 12-ия София Филм Фест

Стефан Командарев, Илия Троянов, Душан Милич, Стефан Вълдобрев, Мики Манойлович, Емил Христов, Стефан Китанов, Карл Баумгартнер са само част от имената, които стоят  зад мащабния проект – копродукция на България, Германия, Словения и Унгария.

Най-амбициозната българска филмова копродукция на режисьора Стефан Командарев „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” ще има своята специална премиера на 12-ия Международен София Филм Фест на 14 март 2008 г. в Зала 1 на НДК. Продуценти на филма са директорът на София Филм Фест Стефан Китанов, легендарният Карл Баумгартнер (продуцирал филми на Емир Кустурица, Джим Джармуш, Ким Ки Дук, Джани Амелио, Пан Налин, Чен Кайге и много други), Танасис Каратанос, Даниел Хочевар и Андраш Мухи. В централните роли фестивалната публика ще види „любимецът на Кустурица” Мики Манойлович и изгряващата звезда на немското кино Карло Любек. От българска страна във филма участват Христо Мутафчиев, Ани Пападопулу, Людмила Чешмеджиева, Николай Урумов, Васил Василев-Зуека, Стефан Вълдобрев, Павел Попандов, Добрин Досев, Георги Кадурин, Александър Дойнов. Оператор на лентата е Емил Христов, а Стефан Вълдобрев – автор на музиката.

Сюжетът на „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” ни връща в 1976 г. Тогава в малък планински град се ражда Алекс (в ролята Благовест Мутафчиев), а в същото време дядо му – местният цар на таблата Бай Дан (Мики Манойлович), печели поредната игра в кафенето на града. Трийсет години по-късно Бай Дан среща внука си (в ролята на порасналия Алекс е немецът от хърватски произход Карло Любек) в Германия, където той се възстановя в болница от тежка катастрофа, отнела живота на родителите му и неговата собствена памет. Разкривайки му тайните на таблата, възрастният човек повежда Алекс в духовно пътуване към миналото, корените на семейството му и майсторството в играта и живота. Алекс и Бай Дан предприемат пътуване обратно към България, изпълнено с носталгия, хумор и спомените на Алекс за емигрантския му живот. Пътят води двамата отново в малкото градче в България, където кафенето и вечната игра на табла ще разкрият  на Алекс истината за миналото и настоящето не само на  родното му място, но и на него самия…..

„Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” е създаден по едноименния автобиографичен роман на Илия Троянов, отличен с четири литературни награди в Германия, между които на литературния конкурс „Ингеборг Бахман“ и на издателство „Бертелсман“. При един от конкурсите Троянов се състезава със 761 други кандидати. В България романът излиза за първи път през 1997 г. в превод от немски език. През 2007 издателство „Сиела” пусна на пазара ново издание на „Светът е голям” заедно с новия триумф на Троянов „Събирачът на светове”. Писателят е превеждан в Испания, Франция, Норвегия, Полша. Доста от българите обаче го познават чрез Интернет. Някои от книгите, които пише, имат собствени страници в Интернет и така в процеса на писане читателите могат да следят как се развива историята. През 2006 г. Троянов печели най-престижната награда за белетристика на Лайпцигският панаир на книгата с романа „Събирачът на светове”, а критиката го определя като космополит, който не е изгубил българската си идентичност.

Останалите трима сценаристи на филма „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” са Душан Милич (сценарист на филми на Емир Кустурица и режисьор на „Гуча”), Юрий Дачев и самият Стефан Командарев, който открива романа на Троянов през 2000 г. и решава да го превърне във филм. След успеха на игралния му дебют “Пансион за кучета” и двата документални филма „Хляб над оградата” (Награда за най-добър източноевропейски филм на Международния фестивал за документално кино в Лайпциг 2002; Голямата награда за най-добър документален филм и Специалното отличие на ФИПРЕССИ  на фестивала “GoEast” във Висбаден, Германия, 2003) и “Азбука на надеждата” (Голямата награда за документален филм на фестивала “GoEast” във Висбаден, Германия, 2004 и „Златен ритон” за най-добър български документален филм), това е следващото сериозно филмово предизвикателство за Стефан Командарев. Седем години след първоначалния му замисъл „Светът е голям …” е най-амбициозният български кинопроект след 1989 г., копродукция на 4 държави – България, Германия, Словения и Унгария, подкрепена от Евроимаж, 5 национални и регионални фонда, Националния филмов център, Българската национална телевизия, както и от програмата МЕДИА и Югоизточната европейска филмова мрежа. Изпълнителен продуцент на филма е „Бъръ Филм” (Владимир Андреев и Георги Балкански). Той е заснет за 2 месеца – от 24 април до края на юни 2007 г., като камерата първо се завърта в карловското село Соколица, след което и в Германия, Словения и Италия.

Безспорно голямата звезда на „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” е сръбският актьор Мики Манойлович, когото българската публика познава от култовите филми на Кустурица „Баща в командировка” и „Ъндръграунд”. Мики се снима и в едни от най-важните балкански копродукции – последният филм на Данис Танович „Ад”, в „Ние не сме ангели” и в миналогодишния носител на Голямата награда на Stella Artois за най-добър филм на София Филм Фест 2007 – „Клопка”. Мики Манойлович си партнира с Диана Добрева в „Краят на морето” на Нора Хопе, представен пред българската публика отново на София Филм Фест 2007. Същата година бе номиниран за мъжка роля на Европейските филмови награди за филма „Ирина Палм”, който ще бъде представен на тазгодишния София Филм Фест. В „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” „любимецът на Кустурица” е натоварен от Илия Троянов с най-силните му емоции, свързани с родния дом и вкуса към играта на живота. „Този сценарий може би малко прилича на „Баща в командировка”, който пък е много близък до българския манталитет, споделя по време на снимките на филма Мики Манойлович. Но има и нещо друго, което го нямаше в “Баща в командировка” – нека го наречем условно едно философско ниво, духовно ниво, което е важно за филма. “Бащата” беше все още много млад, беше човек, който обича живота, обича жените. И Бай Дан обича живота, разбира се, но за него основната борба е да спаси своя внук, да го измъкне от проблемите и да го върне в реалността. Това е нещо друго, това е друг филм. Но ако има шансове да достигне онзи тип емоционалност от “Баща в командировка” – ще се получи отлично кино.”

Заслуга за качествата на лентата има и блестящата актьорска игра на изгряващата звезда на немското кино Карло Любек, на когото Стефан Командарев поверява ролята на порасналия Алекс. „За Карло Любек беше решено още в самото начало, че ролята ще се играе от немски актьор с балкански произход, казва режисьорът.  Аз познавам добре самия Илия Троянов, който е бил на 6 години, когато със семейството му са избягали от България и по тази причина говори български с акцент, не може да пише на български, прави грешки. От тази гледна точка беше по-автентично да го изиграе човек със сходна съдба. В нашия случай Карло Любек е от хърватски произход. Семейството му също е емигрирало от Хърватия в Германия.” Карло Любек вече има зад гърба си много успешни роли в киното и телевизията. Той се изявява в дебюта на талантливата режисьорка Изабел Щевер „Гизела”, представен на София Филм Фест 2006, както и в „Австрийският метод”, представен на София Филм Фест 2007. Освен киното, с което започва да се занимава от 2001, Карло се отдава на свиренето на китара и футбола. В ролите на родителите на неговия герой в „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” ще видим българските актьори Христо Мутафчиев и Ани Пападопулу.

Сподели в: