Световно известен македонски режисьор репетира в България

В Модерен театър от 22 януари започна репетиции световноизвестният македонски режисьор Слободан Унковски.Той пристигна в София на 21 януари, за да започне работа над своя спектакъл Festen. Пиесата е адаптация по сценария на едноименния филм на Томас Виндерберг, Могенс Руков, Бо Хансен. Драматизацията на пиесата е направена от англичанина Дейвид Елдридж. Филма излиза 1996 г. с огромен успех и печели специална награда на фестивала в Кан.

Творчески екип:
Адаптация и постановка: Слободан Унковски

Участват: Васил Михайлов-гост, Стефания Колева, Валери Йорданов,Касиел Ноа Ашер, Маргита Гошева, Наум Шопов-гост, Бойка Велкова, Стефан Спасов,Асен Блатечки,Пламен Сираков,Тодор Близнаков

Festen / Празненство/ – сценична адаптация по  сценария на култовия филм на Томас Винтерберг очертал  естетическите жалони на движението “Догма”.  Тя е  преведена и поставяна в  редица страни от Европа, Америка и Африка. Реализацията в Лондонския “Алмейда тиътър” донася на създателите си  престижната театрална награда “Оливие”, а така също наградите за най-добра пиеса, най-добър режисьор и най-добър актьор на Evening Standard и Critics Circle. Други знаменити представления поставени по тази пиеса на театралната карта на Европа са спектаклите на Полския  режисьор Гжегош Яржина  във Варшавския театър “Розмаитошчи” и на носителя на Европейската театрална награда за създаване на нова театрална реалност Оскарас Коршуновас в неговата  трупа във Вилнюс (Литва).
Сериозната сценична  история на  текста на пиесата, неговата модерност и актуалност на проблемите,  върху които разсъждава са едни от причините екипът на Модерен театър да се обърне към реализацията на тази пиеса в София.
Темите за взаимоотношенията в семейството, за домашното насилие, за проблемите на  семейството във всички сфери на социалния и обществен живот на нашето общество са особено важни. Неслучайно семейството е модел, по който се строи съвременния свят, модел, който формира човека, неговия мироглед и светоусещане. Атмосферата в семейството до голяма степен определя нашия начин на съществуване в големия свят.
Това са само част от проблемите и темите, които вълнуват създателите на бъдещия спектакъл.

Слободан Унковски е световноизвестен македонски режисьор, професор по актьорско майсторство и режисура във Факултета за Драматично изкуство при университета в Скопие.
Спектакълът, който  му донася международна известност е ”Хърватският Фауст” по пиесата на Слободан Шнайдер в Югословенско драмско позорище в Белград през 1982 година.  Вторият му знаменит спектакъл е “Илюзията” по пиесата на П.Корней, който се играе по целия свят и получава редица международни награди от фестивалите в Чивидале (Италия) , Мюлхайм (Германия), МЕС (Сараево) БИТЕФ(Белград), Париж, Нанси, Лондон,Какракас,Копенхаген и много други.
Той е гостуващ професор в Brooklyn College, City University of New York, и Harvard University в САЩ.
 В периода  1996-1998 бе Министър на културата на Република Македония.
В последните години е осъществил няклко постановки  с гръцки артисти, последната от които “Орестия” по  Еврипид имаше премиера  през август 2008 г. в най-древното театрално пространство – знаменития античен театър “Епидавър”, където за два дена беше гледана от 15 хиляди зрители.
Унковски работи върху класически текстове, но  в последно време творческите му търсения са насочени към модерната драма, много от неговите постановки са  световни премиери по съвременни  текстове. Поставял е  с огромен успех в Италия, САЩ, Русия, Белгия, Сърбия, Словения, Швеция, Германия, Гърция и др.
Избрани спектакли:
У.Шекспир “Крал Лир” , Национален театър, Атина, Гърция
Карло Гоци “ Красива птичка с цвят зелен”, Нова Горица, Словения
 А.П.Чехов “Чайка”, Югословенско драмско позорище (ЮДП), Белград, Сърбия
У.Шекспир “Зимна приказка”, Американ Репертоари тиътър, Кембридж,  САЩ
 Хенрик Ибсен “Пер Гюнт”, Словенско народно гледалище, Любляна, Словения
Деян Дуковски “Буре барут”, (ЮДП),, Белград, Сърбия
Горан Стефановски “Татуирани души”, Театър на Малая Бронная, Москва
Повече от 20 световни премиери  на нови пиеси от различни европейски автори, 8 от които са написани от Горан Стефановски.

Сподели в: