Световноизвестният Duke Ellington Orchestra идва в България

Световноизвестният Duke Ellington Orchestra ще пристигне у нас за голям концерт в зала 1 на НДК през пролетта. Почитателите на джаза и суинга ще имат възможността да видят легендарния оркестър от американския „Котън Клуб“ на 27 април в зала 1 на НДК.

Duke Ellington Orchestra ще видим у нас под ръковоството на Пол Мърсър Елингтън – внук на големия джаз музикант. В състава на оркестъра участва и Бари Лий Хол, свирил рамо до самия Дюк Елингтън. Специално за българската публика музикантите са подготвили един звезден репертоар от класики, между които „Caravan“, „Take The A-Train“, „Satin Doll“, „Prelude To A Kiss“, “It Don’t mean a Thing (If It Ain’t Got That Swing)” и много други.

Дюк Елингтън Оркестра е единствената формация в света, оторизирана да изпълнява музиката на легендарния и известен в цял свят джазмен Дюк Елингтън. Известен като плодовит композитор, Елингтън създава повече от 2000 музикални композиции – най-емблематичните измежду тях ще видим и чуем на живо на 27 април в София.

В света на джаза Дюк Елинтън има своето специално място на смел иноватор и експериментатор в жанра като негова запазена марка са ярките, на места буйни, агресивни мелодии с неочаквано развитие и характерните вълнуващи дисонанси, които бележат цял един нов стил в джаз музиката. Основен принцип в творчеството му е интерпретацията, която освен че улавя конкретния момент, дава възможност за индивидуална изява на всеки от музикантите от оркестъра.

Творчеството на Дюк Елингтън подпомага утвърждаването на джаза в световните академични среди, превърнало се в основна тенденция към края на ХХ век. В този смисъл Елингтън предвещава бъдещето на джаза и с право се счита за една от най-влиятелните му фигури.

Билетите за концерта на Дюк Елингтън Оркестра са вече пуснати в продажба и могат да бъдат намерени на цени межди 30 и 60 лв. на касата на НДК и в партньорската мрежа на Eventim, в това число магазините Германос, М Свят, Пикадили, Офис 1, както и онлайн на Eventim.bg

Сподели в: