Световноизвестният руски балет Мойсеев гостува в Пловдив и Варна с грандиозно шоу

Световноизвестните звезди от Държавния академичен ансамбъл за народни танци на името на Игор Мойсеев пристигат в България, за да изнесат два зрелищни спектакъла – на 24 май в Пловдив и 26 май в морската столица Варна, съответно в залите на Международен Пловдивски панаир и Двореца на културата и спорта. Това съобщи на специална пресконференция днес в София Елена Щербакова – народен артист на Русия и директор на балет Мойсеев.

Големите руски артисти идват у нас по покана на продуцентска компания АРТ БГ, за да почетат 130-годишнината от Освобождението на България от турско робство и  Деня на славянската култура и писменост (24 май).

След 30-годишно отсъствие от българската сцена балет Мойсеев се завръща в годината на руската култура в България като обещава едно незабравимо шоу, пленяващо  със своята пищност, сила и емоционален заряд. Пред българския зрител ще се разкрие в цялото си величие красотата на руската култура, изкуство и народно творчество.

„Традиционно България и Русия поддържат чудесни взаимоотношения. Убедена съм, че това не се дължи единствено на исторически стечения на обстоятелствата и добра дипломация. Нашите две държави споделят общо славянско културно наследство, имат сходна душевност и топли сърца. С нетърпение очакваме да се срещнем на живо с нашите български приятели от Пловдив и Варна” сподели радостта си Елена Щербакова.

Вече десетилетия професионалните артисти от балет Моисеев изнасят концерти из целия свят като тази година България е специална част от световното турне на състава, което включва още САЩ, Полша, Индия и др.

Държавният академичен ансамбъл за народни танци на Русия е първият в света професионален хореографски колектив , основан на 10 февруари 1937 г. Той носи името на създателя си Игор Мойсеев –легендарен хореограф и народен артист на СССР.

В репертоара на балет Мойсеев влизат танцови миниатюри, хореографски картини, сюити, едноактови балети, в това число по музика на големите руски композиторисимфонисти Чайковский , Мусогорски,  Глинка, Римски – Корсаков и Бородин.

За Игор Моисеев

Игор Александрович Мойсеев  е един от най-големите хореографи на XX век, легендарна фигура, която  променя завинаги историята на световната хореография и издига народния фолклорен танц до статута на високо художествено изкуство. Игор Моисеев е основател на Държавния академичен ансамбъл за народни танци  и до смъртта си е негов артистичен ръководител и хореограф.

Игор Мойсеев е създател на нов жанр в театралното изкуство – народно-театралната хореография, вдъхновител на нов модел професионален колектив – ансамбъл за народни танци. Мойсеев налага неизвестен дотогава артистичен подход за интерпретация на националния фолклор, чиято цел е да възпитава и обогатява фолклора с помощта на професионалното сценично изкуство.

Целият живот на Игор Мойсеев е отдаден на танца и той работи за него с любов. Още като младеж е омагьосан от фолклорното изкуство и до сетния си дъх посвещава цялата си мисъл и енергия на една единствена цел – съхраняване, развиване и обогатяване на автентичния фолклор с професионални усилия, за да остане той неотменна част от  човешката култура.

Игор Мойсеев умира в Москва на 101-годишна възраст, след като вижда мечтата си осъществена – с танцовата формация, която създава,  завинаги завладява сърцата на млади и стари по целия свят.Представленията, които балет Мойсеев изнася, са своеобразен посланик на мира, приятелството и разбирателството между народите. Те са изпълнени с радост, любов и щастие.

Официален сайт на балет Мойсеев:
www.moiseyev.ru

Сподели в: