Световноизвестният органист Винфрид Бьониг с два концерта в България

Световноизвестният органист на Кьолнската катедрала Винфрид Бьониг ще проведе концерти във Варна и София. Първият концерт ще бъде на 21 септември от 19:00 часа, във Фестивален и конгресен център Варна. Вторият концерт ще се проведе в столицата на 23 септември от 19.00 часа, в Зала „България”.

В програмата на концертите са включени творби на Йохан Себастиан Бах, Георг Фридрих Хендел, Еньот Шнайдер, Волфганг Амадеус Моцарт, Франц Лист и Зигфрид Карг-Елерт.

През 2001 г. Винфрид Бьоних е назначен за органист на Кьолнската катедрала, а като професор по художествено свирене и импровизация на орган ръководи от 1998 г. специалността католическа църковна музика във Висшето музикално училище в Кьолн. Така той заема два от най-значимите поста в областта на църковната музика в Германия. Покани за концерти го водят всяка година в различни страни по света – така само през 2008 г. е поканен на тържественото освещаване на орган в Китай (Арт център Пекин), Русия (Филхармония на Ханти-Мансийск) и Испания (Сарагоса).

Още първият му компакт диск с органови творби на Дитрих Букстехуде през 1988 г. получава възторжени рецензии от европейската и американската музикална критика. Следват многобройни записи като органист и диригент, които междувременно образуват внушителна дискография с най-различен репертоар.

Сподели в: