Световноизвестният диригент Джоузеф Флъмърфелт гостува на АМТИИ Пловдив

Световноизвестният американски хоров и оркестров диригент Джоузеф Флъмърфелт ще гостува на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.
 
На 21 март, петък, от 13.00 до 15.00 ч. в залата на Академията носителят на няколко награди "Грами" ще проведе демонстрационни занятия с пловдивския хор "Гаудеамус" с диригент гл. ас. Весела Гелева и курсовия хор на студентите от 4 курс в Академията. 
 
В програмата Хоровата работилница са включени произведения на двама австрийски композитори – Малка органова меса на Йозеф Хайдн и мотета "Locus iste" от Антон Брукнер. Занятията на проф. Флъмърфелт са открити за колеги, студенти, журналисти и широка публика. Проф. Флъмърфелт ще бъде на разположение за кратки интервюта след събитието.
 
Джоузеф Флъмърфелт е артистичен директор на престижния музикален фестивал "Spoletto USA" и създател и диригент на хоровия ансамбъл "New York Choral Artists", с който през 2004 г. печели три награди "Грами". Сам и в партньорство с други музиканти, проф. Флъмърфелт е носител на общо пет награди "Грами" и две номинации.
 
Като хоров диригент проф. Флъмърфелт е партнирал на почти всички световноизвестни оркестрови диригенти през последните близо четири десетилетия: Клаудио Абадо, Ленърд Бърнстейн, Даниел Баренбойм, Колин Дейвис, Лорин Маазел, Курт Мазур, Зубин Мета, Рикардо Мути, Сейджи Одзава и др.
 
Биографията му на оркестров диригент включва многобройни концерти с Оркестъра на фестивала "Spoletto" в Италия и САЩ и изпълнения като гост-диригент на Ню Йоркската Филхармония, Филхармонията на Ню Джърси, Симфоничния оркестър на Джулиард Скул и филхармониите във Финикс и Сан Антонио.
 
Носител е на престижната наградата "Диригент на годината" (2004) на авторитетното американско издание за изпълнителски изкуства "Мusical America".
 
Проф. Флъмърфелт гостува в Пловдив по покана на катедра „Музикална педагогика и дирижиране” на Академията и младия диригент Яна Делирадева, асистент в катедрата и магистър по хорово дирижиране от класа на проф. Флъмърфелт в Уестминстърския хоров колеж в Принстън, САЩ.
 

Сподели в: