Световноизвестен художник рисува на живо върху тролейбус в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска Столица на културата

Кандидатурата на София за Европейска Столица на културата 2019 получи подкрепата на световноизвестния художник Албино Питти. В подкрепа на София г-н Питти безвъзмездно ще нарисува на живо картина върху тролейбус от градския транспорт. Това ще се случи на 17 октомври на площад „Княз Александър I”.

Стартът на създаването на творбата-тролей е в 12:00 часа, като първите щрихи с четката ще бъдат направени от деца – ученици от Националния учебен комплекс по култура с изучаване на италиански език. В 14:00 часа пърформансът ще бъде посетен от г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община и Н. Пр. Марко Контичели, посланик на Италия. За представителите на медиите е осигурен превод от и на италиански език. Събитието се организира от Асоциация за развитие на София – координатор на дейностите по кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019, и Марио Василев – организатор на предстоящата изложба на Питти в София.

„Когато за пръв път попаднах в София, се влюбих в този град – получих прилив на вдъхновение и моментално започнаха да ми хрумват идея след идея, така че реших да се върна и да направя пърформънс тук”, разказва Питти и допълва, че сам е избрал произведението му да бъде върху тролей. ”Обичам движението, обичам да създавам движение, ето защо избрах да рисувам върху тролей. Тролеят е канал за комуникация, когато се возиш, се раждат странни идеи. Самата София е град в движение и изцяло подкрепям пътя й към титлата Европейска столица на културата.”

Италианецът Албино Питти е сред водещите артисти в съвременното абстрактно изкуство и през последните 40 години има над 22 000 създадени произведения. Негови картини са изложени в 17 музея по цял свят, зад гърба си има над 500 изложби и 80 пърформанса, а стилът и творчеството му са тема на 24 книги, като най-добре ги описва критикът Гулиелмо Джилиоти: „За Питти творбата не се ражда, тя експлодира!”.

Сподели в: