Световни хореографи ще преподават в София

През летния сезон Deirda Dance Center работи като платформа за резиденции и обучения на артисти в областта на изпълнителските изкуства.

Участници в обучителни и резидентски програми в София са Сидра Бел, Елена Яцинта и Неда Соколовска.

Центърът за съвременен танц, частна инициатива на Derida Dance Center, който съчетава в себе си сцена, обучителна и резидентска платформа и e основна точка за танцьори и хореографи у нас, в момента е „дом” за хореографи от световна величина.

Сидра Бел е в София по покана на Derida Dance Center като обучител в тренинг програмата Dance PORT Derida за млади танцьори, която се реализира за трета поредна година с подкрепата на фондация „Америка за България”. По време на работното ателие Сидра Бел ще използва създадената от нея методология „Съвременни системи: вътрешни и материални подходи към движението“. Творческата биография на родената в Харлем, хореографка е много богата и включва 13 години като мениджър и артистичен директор на собствена танцова компания в Ню Йорк. Танцовата компания има забележителен прием от страна на публика и критика. Спектаклите й са гостували в най-престижните зали в САЩ, Дания, Франция, Австрия, Турция, Германия, Китай, Канада, Корея, Аруба, Бразилия и Гърция.

Резидент на програмата на Derida Dance Center е и хореографката от Латвия Елена Яцинта. Повече от десет години Елена изучава бхаратанатям, част от системата на класическите индийски танци, в Латвия, Великобритания и Индия. В Университета на Лондон тя получава и своята магистърска степен в областта на пърформанса и хореографията.

Като хореограф Елена Яцинта е участвала в множество европейски фестивали, а сред тях най-престижните за съвременен танц във Виена, Венеция и Уелс. Презц 2011г. Елена Яцинта е част от световноизвестният фестивал в Единбург и по-конкретно в неговата алтернативна програма – Fringe festival.

Резиденция на Елена Яцинта в София ще продължи до 8-ми октомври, проектът й се нарича „Tongue”, дума която на много европейски езици означава едновременно майчиният, вербален език,но и езикът като сетивен орган. В „Tounge”  Елена ще работи с български изпълнители на свободна практика и ще се задълбочи върху познанието и опита на двете практики – на тялото и на вербалността за да открие взаимодействията по между им.

Актуалната резидентска програма на Derida Dance Center в София е в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019.

Сподели в: