Световни оперни звезди идват в Пловдив за Opera Open

Световни оперни гласове пристигат в България за програмата Opera Open през лятото. Съвместните усилия на няколко оперни компании ще подарят на меломаните истински музикален празник по подобие на Арена ди Верона и други престижни летни фестивали под открито небе. За център на седемте заглавия със звездно участие е избран Античният театър в Пловдив, който предоставя естествен декор и неповторима атмосфера за провеждане на събитията.
 
Още на 21 юни в България пристига грузинският бас Паата Бурчуладзе, солист на Болшой, Метрополитън и редица други световни оперни театри. Знаменитият певец, който е провъзгласен за принц от Руската православна църква, е посланик на добра воля на Обединените нации, УНИЦЕФ и “Commendatore” в Италия. Аплодиран е за великите руски басови роли на Борис Годунов и Хованщина, а на Античния театър той ще изпълни знакови арии и ортодоксална музика от репертоара на Борис Христов послучай 100 години от рождението на великия българин.
 
За честването на 200 години от рождението на Вагнер в сраната ни пък ще гостува звездата на Вагнеровия фестивал в Байрот – Елизабет Стрид. Шведското сопрано ще участва в спектакъл-феерия „Полета на валкюрите”, който ще бъде представи най-доброто от „Пръстенът на нибелунгите” в съкратена версия за първи път в България на 12 юли.
 
Директно от Арена ди Верона в страната ни пристига китайското сопрано Хуи Хе, която за трета поредна година изпълнява „Аида” на откритата италианска сцена.  На Античният театър Хуи Хе отново влезе в ролята на етиопска принцеса, а неин партньор ще бъде Камен Чанев – друго име с триумф в големите оперни театри в Европа, Азия и САЩ. Премиерният спектакъл на „Аида” ще се играе единствено на 20 юли.
 
Друг българин със световна слава – Владимир Стоянов, ще пътува от САЩ, за да участва в премиерата на „Дон Карлос” на 5 юли. През последните години баритонът стъпи на редица авторитетни сцени. Пял с някои от най-големите оперни звезди, сред които руската прима Анна Нетребко (във Виена) и немското сопрано Диана Дамрау (в Метрополитън).
 
В програмата OPERA OPEN на Античния театър ще вземе участие и балета на Национална опера и балет София, който ще представи спектакълът „Нощ в синьо” по музика на Гершуин и Шопен на 24 юни. Балет Арабеск ще зарадва зрителите с нов спектакъл на „Кармин Бурана”, който ще „облече” Античния театър в Пловдив с ефектно художествено осветление на 17 юни.
 
Изпълненията на оперните звезди са програмирани в почивните дни, за да може любителите на музиката по-лесно да се придвижат до Античния театър в Пловдив. Билети се продават в мрежата на eventim.bg
 
Домакин на музикалния празник е Държавна опера – Пловдив, а музикален директор на събитието е маестро Иван Ангелов, който е гостуващ диригент в най-престижните европейски и световни оперни театри и концертни зали. Част от заглавията са съвместна продукция с Държавна опера – Стара Загора.
 
За ОPERA OPEN:
ОPERA OPEN ще се проведе от 17 юни до 20 юли на Античния театър в Пловдив. Програмата е 31-во издание на традиционните Вердиеви вечери.
В OPERA OPEN: Вердиеви вечери – продължението са включени премиерните спектакли на Кармина Бурана, Травиата, Дон Карлос и Аида. Концерти ще отбележат 100-годишнината от рождението на Борис Христов и 200-годшинината на Рихард Вагнер. Лятната програма на Държавна опера Пловдив се провежда с подкрепата на Община Пловдив и на Министерство на културата. Съорганизатори са Национална опера и балет София, Държавна опера – Стара Загора и Държавен музикален и балетен център –София.

Сподели в: