Световният майстор на тромпета Рекс Ричардсън изнася два концерта и майсторски клас

Американският тромпетист Рекс Ричардсън, който тази година участва в цикъла „Музиката на Америка“, започна репетиции с Оркестъра на Класик ФМ радио. Ричардсън пристигна в София още в петък, след концерт в Загреб и ще изнесе пред българската публика два концерта: днес в Драматичния театър в Пловдив и утре (23 април) в столичната зала „България“. Рекс Ричардсън идва у нас по покана на „Кантус Фирмус“ и със съдействието на фондация „Америка за България“, Yamaha – Европа и Dynacord – България. „Българската струнна школа е една от най-добрите в света, ето защо аз съм много развълнуван, че ще изпълним бароковата част от програмата със струнния оркестър на Класик ФМ радио.“ споделя Рекс Ричардсън в интервю за Класик ФМ радио. Под диригентството на Григор Паликаров музикантите ще изпълнят концерти за тромпет от Т. Албинони и Дж. Тартини.

В двата концерта ще участва и джаз триото Ангел Заберски, Стоян Янкулов и Борис Таслев, които ще изпълнят заедно с тромпетиста аранжименти по музика на Дж. Гершуин, Д. Елингтън, Л. Армстронг. „Смятам, че комбинацията на джаз триото с прекрасните струнни във втората част ще направи едно вълнуващо и доста забавно изживяване за всички.“ каза тромпетистът пред микрофона на Класик ФМ радио. За изпълнението на цялата програма Ричардсън ще използва 4 различни тромпета.

Програмата на Рекс Ричардсън в България е доста натоварена. Освен репетициите, концертите и медийните изяви, Рекс проведе и майсторски клас по тромпет, в който участваха изявени млади български тромпетисти. „Преподаването е важна част от това, което правя. Навсякъде, където пътувам, провеждам и майсторски класове и това е голям шанс да се срещна с млади музиканти и колеги. Преподавателската работа истински ме мотивира за изпълнението на моята музика.“ счита Рекс Ричардсън.

Концертите на Рекс Ричардсън са част от програмата на „Европейски музикален фестивал“, организиран със съдействието на Министерството на културата на Р. България и Столичната община, в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019 г.

Билети могат да бъдат закупени на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com. Касата е отворена от понеделник до петък от 9:30 до 13:30 и от 15:00 до 19:00ч.

За „Кантус Фирмус“

„Кантус Фирмус” АД е водеща българска музикална агенция, която се занимава с организиране на концерти и концертни пътувания. Тя съществува от 1995 година, първоначално като част от Класик ФМ радио. Агенцията е създател и организатор на голям брой концертни изяви и турнета на български и гостуващи артисти и състави, сред които са и Найджъл Кенеди, Максим Венгеров, Ричард Клайдерман, Генадий Рождественски, Пинкас Цукерман и много други.

www.cantusfirmusbg.com

Сподели в: