Световна премиера на родни музиканти

На 22 май 2007 г. от 19.00 ч. в зала 1 на НДК ще се състои световната премиера на концерта-спектакъл на Големите български гласове и Теодосий Спасов. Концертът е в рамките на XII САЛОН НА ИЗКУСТВАТА.

Солисти ще бъдат Златина Узунова – сопран, Богомил Спиров – тенор, Пенчо Дойчинов – баритон, Николай Петров – бас-баритон. Концертът-спектакъл е с участието на Петър Янев – гайда, Пейо Пеев – гъдулка и Петър Миланов – тамбура, под диригентството на Илия Михайлов. В деня на концерта Златина Узунова има рожден ден и ще отбележи своя юбилей – 30 години на сцената и 19 години солист на “Големите български гласове”.

В програмата ще прозвучат православни песнопения, фолклорни обработки, както и съвсем нови композиции, създадени специално за случая. Почитателите на изтънчената музика ще могат да се насладят на някои от най-известните пиеси на Теодосий като “Отвъд границата”, “Провикнал се Тодор”,,, Песен” и “Юнус Емре”, които са адаптирани специално за “Големите български гласове”.

Гала-концертът е подарък за българската публика по случай втория рожден ден на Българско музикално сдружение. Има осъществени поредица от мултимедийни продукти съвместно с Министерството на външните работи по случай приемането на България в ЕС, както и поредица от успешни концерти в България и по света. С част от приходите от концерта на 22 май 2007 г. ще се подпомогне музикалното училище в Широка Лъка. БМС предоставя на две талантливи млади изпълнителки от училището едногодишни стипендии.

Настоящият проект на БМС “ще е вълнуваща среща на носителя на наградите “Грамми” и на “Гран При” на Френската звукозаписна академия – хора на “Големите български гласове” и на “Кавалджията на планетата” Теодосий Спасов”, според диригента Илия Михайлов. Съвместната работа между диригента на хора Илия Михайлов и Теодосий Спасов, вече има своя публика. Заедно с оркестър “Студио Примо” те осъществиха проекта “В необятното”, представен на Новогодишния и Европейския музикални фестивали, съответно в София и Варна пред изпълнени до краен предел зали.

Теодосий Спасов над 20 години свири по световните сцени, където разработва свой собствен уникален стил на свирене. Неговите изпълнения са необикновен синтез между традиционен фолклор, джаз, класическа музика. В последните години пише музика за симфоничен оркестър и кавал. През 1995 г. списание “Нюзуик” го определя като един от най-талантливите музиканти от Източна Европа, отбелязвайки в рубриката “Най-доброто от Изтока”, че “Спасов създава нов музикален жанр”. Носител е на много отличия и награди, между които “Музикант на годината” за 1997 г. Има издадени над 10 компактдиска.

Диригентът Илия Михайлов е възпитаник на проф. Васил Казанджиев, а след това изучава дирижиране в Кралските музикални училища, Лондон, Джулиард скул, Ню-Йорк и Женевската консерватория. Учители са му били Росен Миланов и Мишел Корбо. От 1999 г. до сега е Артистичен директор и диригент на хор “Големите български гласове”, с който изнася концерти в България, Западна Европа, Русия и Канада. Има издадени шест компактдиска и едно DVD. През 2004 г. Националният филмов център реализира документалния филм “Гласове”, посветен на творческия път на г-н Михайлов. През сезона 2000/2001 г. е диригент на оркестър “Ли музикантини” и Музикален директор на хор “Лидеркранц- Конкордия” в Женева.

“Големите български гласове” са наследници на Ансамбъла за народни песни при Радио София, по-известен като “Мистерията на българските гласове” или “хора на Здравко Михайлов”. По негово време, а от 1999 г. насам под ръководството на сина му Илия Михайлов, те гастролират по целия свят. Имат издадени 25 албума и едно DVD. През 2004 г. Националният филмов център реализира документалния филм “Гласове” посветен на творческия им път.

Българско Музикално Сдружение е неправителствена организация, чиято дейност е в обществена полза. Сдружението работи за развитието, популяризирането и утвърждаването на българската музикална култура, на автентичния фолклор и православната музика. Учредителите се насочват и към подпомагането и представянето на нови произведения на млади български композитори. Важен акцент на дейността на БМС е взаимодействието с международни сдружения и фондации, популяризирането на българската музика в чужбина и представянето на световно утвърдени автори и изпълнители у нас.

Сподели в: