Световната прима Светлана Захарова и водещи солисти на „Большой театр” през май на софийска сцена

При първото си гостуване през октомври миналата година Светлана Захарова обеща да се върне в България с най-новия си проект „Аморе” и наистина спази обещанието си.

На 10 май в Зала 1 на НДК световната прима ще танцува с водещите солисти Михаил Лобухин, Денис Родкин, Денис Савин и други балетни артисти от трупата на емблематичния „Большой театр”.

„Аз не обичам да танцувам едно и също, но класическите спектакли не се отнасят към това – тях ми се иска да танцувам колкото може по-дълго. Съвременният балет е друго нещо – да рискуваш, да се пробваш в различен стил – това е необходимо на артиста. Аз не се страхувам от експерименти – обичам да бъда различна, непредсказуема”.

Захарова признава, че отдавна е мечтала да направи нещо съвсем ново и че тя самата е избирала хореографите на трите едноактни балета, включени в „Аморе”.

„Ние репетирахме цяла година и това беше един изключителен творчески процес, в който работихме с голяма любов. Неслучайно нашият проект се казва „Аморе” – и трите балета разказват за любовта – щастлива и трагична…и този разказ е сериозен или с усмивка” – продължава Захарова.

Първият балет „Франческа де Римини” е по музика на П.И.Чайковский, постановка на Юрий Посохов – бивш премиер-солист на „Большой театр”, а в последствие успешен хореограф на редица балети, в това число и на „Франческа де Римини”.

Вторият балет е „Преди дъжда”. Негов автор е немско-нигерийския балетист и хореограф Патрик де Бана –премиер-солист на трупата на Морис Бежар и Начо Дуанто и създател на световния проект „Кралете на танца”. Освен че създава този балет специално за Захарова, той е и нейн сценичен партньор.

Балетният фарс „Щрихи” по музика на Моцарт и хореографията на Маргерит Донлон, представя световната прима в неочаквана за нея комична светлина.

„Аморе” вече има почти едногодишна история с премиери в Модена и Парма, Италия. Показван е в Москва на сцената на „Большой театр”, Токио, Лондон, Атина, Равена, Генуа и т.н. Преди София на 10 май, спектакълът ще бъде показан в Прага.

Билетите вече са в продажба в мрежата на Ивентим и Изипей.

Сподели в: