Световната премиера на Thermals Rising ще е довечера във Варна

Световната премиера на ангажираната съвременна творба Thermals Rising  ще се състои довечера от 19:30 часа във Варна.
Това е част от политиката на ММФ "Варненско лято" да случва музикални премиери – събития.

Концертът на Варненската филхармония е под диригентството на Аркадий Лейтуш – един от най-надарените руски диригенти, който работи с оркестри в Европа и САЩ. Високо оценен от критиката, той е определян като диригент от голямата руска школа и динамичните му интерпретации го превръщат в любимец на публиката. Аркадий Лейтуш е диригент на Симфоничния оркестър в Ню Джърси и главен гост-диригент на Националния оркестър на Украйна, музикален директор на Interfaith Committee of Remembrance (Ню Йорк) и музикален директор на Международния фестивал Натан Рахлин в Ялта (Украйна).

Украино-американският цигулар Олех Криса ще бъде солист на концерта на Менделсон – Бартолди. Той е сред световните имена в цигулковото интерпретиране, ученик на  Давид Ойстрах и лауреат на престижни международни конкурси като Паганини, Виенявски, Чайковски. Професор е по цигулка в Eastman School of Music в Рочестър, Ню Йорк. Музицира на известни музикални сцени по цял свят с водещи оркестри, ансамбли и диригенти. Участва също на много фестивали в Европа, Северна Америка, Далечния Изток и Австралия. Осъществява записи за много световни лейбъли. Изпънява премиерно редица творби от А. Шнитке, С. Губайдулина, Е. Денисов. К. Пендерецки и други съвременни композитори.

Калин Иванов
ще партнира на Олех Криса в творбата на Сен-Санс "Музата на поета". Българският виолончелист е изявен солист, концертен изпълнител, камерен музикант, артист с богата звукозаписна дейност. Изнася много концерти като солист и като камерен изпълнител в Трио New York Empire и Струнен квартет Форте. Преподава виолончело и камерна музика в Университета Аделфай, Консерватория Лонг Айлънд, SUNY, Консерватория Бруклин Колидж, CUNY и води майсторски класове в САЩ и Европа.

Хемпсон Сислър (роден през 1932 г. в Ню Йорк), който е гост на фестивала тази година, се занимава с музика и композиция от ранна възраст. Започва да свири като органист в църкви още на 11-годишна възраст. Сислер публикува първата си композиция – сакрален хоров мотет, когато е на 19. Създал е около 100 композиции, между които хорови, инструментални и вокални творби, публикувани и изпълнявани в Буенос Айрес, Хонолулу, Москва, Санкт Петербург, Прага, Порто, Киев, Ню Йорк и др. Като оценка на последния му компактдиск, критикът Арсенио Ортеза казва: "Под диригентството на Аркадий Лейтуш Националният симфоничен оркестър на Украйна придава апокалиптичния страх в композициите на Сислер от изпълнения с напрежение, а понякога дори и ужас живот”. Всички оркестрови произведения на Сислер са оркестрирани и изпълнени за първи път от диригента Аркадий Лейтуш".

Сподели в: