Световен фестивал на анимационните филми – 29-31 януари 2016

Програмата включва прожекции в кино "Люмиер" с куклена анимация, пластилин, изрезка, класическа рисувана и 3D анимация, анимационни работилници и изложба.

През януари 2016 г. Световният фестивал на анимационния филм (СФАФ) – Варна ще гостува на Националния дворец на културата със специална разширена програма, включваща най-доброто от анимационните филми през изминалата година. Зрителите в София ще имат възможност да се срещнат с множество пъстри идеи, изпълнени с разнообразни техники като: куклена анимация, пластилин, изрезка, както и класическа рисувана и 3D анимация за малки и големи. Прожекциите ще са между 29 и 31 януари в кино „Люмиер” (Зала 11).

"Много се радвам, че ще направим и този авторитетен фестивал в Двореца и така ще отдадем заслуженото и на това изкуство. Благодаря на Анри Кулев за страхотното ни сътруничество и за всичко, което прави за този фестивал. Особено съм щастлив, че ще успеем да покажем на стотици деца, чрез детската ни работилница, чудния свят на анимацията, както и да съберем заедно и да покажем творчеството на няколко поколения аниматори. Това е част от услията ни НДК да стане мост между поколенията в изкуството, за да могат да си предават един на друг вдъхновението и таланта си", каза директорът на НДК Мирослав Боршош.

От своя страна проф. Анри Кулев, директор на фестивала, сподели: „Чудесно е, че Националният дворец на културата се превърна в онова средище на изкуствата, което трябва да бъде. Имахме ползотворни срещи с господин Боршош и смятам, че толкова голям световен фестивал, не бива да бъде ограничен само в рамките на Варна, но има своето място и в София. Надявам се успешното ни съвместно сътрудничество да продължи и в бъдеще“.

Особено място във фестивала ще имат детските анимационни работилници, както и представянето на студентски филми от различни университети, в които се изучава анимация. Работилниците за малките автори, които не спират да изненадват с творчество и идеи, ще се проведат от 28-ми до 31-ви януари в Зала 4. Организаторите вече седма година разширяват дейността си, насочена към най-младите артисти в България, като организират подобни уъркшопи в страната.

Програмата на фестивала включва и голяма изложба, наречена „Автори-художници”, събрала най-доброто от няколко поколения български аниматори. Тя може да се разгледа във фоайето на Полуетаж-изток от 19 до 31 януари. Официалното откриване на изложбата е на 19-ти януари (вторник) от 18:30 часа.

Сред авторите в тази изключително разнообразна изложба ще видим: Тодор Динов, Доньо Донев, Иван Веселинов, Стоян Дуков, Иван Андонов,

Андрей Кулев, Анна Харалампиева, Анри Кулев, Антоанета Четрафилова, Асен Мюнинг, Аспарух Петров, Ася Кованова, Атанас Василев, Борис Праматаров, Борислав Деспотов, Велислав Казаков, Велислава Господинова, Витко Боянов, Владимир Шомов, Десислава Бонева, Димитър Василев, Дмитрий Ягодин и др.

Организаторите се надяват събитието да се превърне в традиция и да възвърне предишната си слава на един от най-значимите фестивали за анимация в света.

Повече за Световния фестивал на анимационния филм
От октомври 1979 г. до октомври 1989 г. във Варна са проведени шест издания на Световния фестивал на анимационния филм, като той се нарежда сред най-престижните в своята област, заедно с тези в Анеси, Загреб, Отава, а по-късно и в Хирошима. За високия авторитет на форума допринася и присъствието на най-големите имена в анимацията от цял свят. Сред наградените филми са шедьоври, които се сочат като класически образци в историята на анимацията. Редица български творби също са отличени. Фестивалът е и най-значимият по своя характер, възникнал някога в Източна Европа и според медиите – с най-многобройната публика в света.

След шестото си издание форумът е прекратен за цели 22 години.

През септември 2011 г. се провежда Седмият световен фестивал, а в конкурсната програма на осмото издание участват повече от 90 заглавия. През 2013 г. се затвърждава постоянно нарастващия интерес към събитието, а през 2015 г. е проведено и последното до момента издание, в което участват 95 филма от 33 държави, подбрани от над 1000 заявки.

Сподели в: