Световен театър: "Дом" – движенческа интерпретация на миграционните процеси

Десетото издание на Световен театър в София е към своя край. В последните три дни от програмата ще имаме възможност да видим танцовото представление "Дом" (14 юни, ТР Сфумато, 19:00 ч.) на хореографа Луис Марафа и двете представления на "В очакване на Годо" (15 и 16 юни, Народен театър "Иван Вазов", 19:00ч.) на Дойчес театър, с режисьор Иван Пантелеев.    "Дом" е най-новата работа на базирания в Белгия хореограф, гостува единствено в София. Танцовият спектакъл на Луис Марафа третира по изцяло движенчески и телесен начин темата за миграцията. Може да го гледате на 14 юни от 19:00 в ТР „Сфумато

"Дом" – Marrafavzw – Брюксел, Белгия Видео

Режисура и хореография Луис Марафа
Автори и изпълнители Луис Марафа, Петра Ван Гомпел, Антонио Кабрита, МарсиаЛиу, Сао Кастро
Оригинална музика Луис Марафа
Допълнителна музика ЗакХемси, Hauschka
Копродукция с Culturgest, O EspaçoDoTempo
Продукция на MARRAFA vzw
С подкрепата на CC Wolubilis, Dommelhof, StairCase.studio BXL

Какво е да се почувстваш „у дома“? „Дом“ се занимава с идеите за спомена за дома, неговата устойчивост, адаптацията на телата към нови места и правила и се основава на опита на петимата танцьори. Представлението създава детайлен, жив и ритмичен танцов език на фона на пулсиращата и натрапчива звукова среда, композирана от хореографа Луис Марафа. След гостуването на „Дистанция“ на компания MARRAFA vzw на Световен театър в София 2015, българската публика има възможност за среща с най-новото представление на Луис Марафа, което представя една силно телесна интерпретация на темата за миграцията.

Роден в Германия, Луис Марафа израства в Евора, Португалия. Завършва танцовото училище в Лисабон. Премества се в Брюксел, където през 2012 г. основава танцовата компания „MARRAFA vzw” заедно с белгийската танцьорка Петра Ван Гомпел, както и танцовото студио „StairCase.studio”. Изявява се като хореограф, танцьор, композитор и филмов режисьор, вдъхновявайки се от заобикалящата го среда, непосредствените преживявания и различията между културите. Негови работи са отличавани на редица форуми за видео и танц.

Спектакълът „Дом“ пристига в България  с партньорството на Aerowaves, „Творческа Европа“ на ЕК, Деридаденс център.

„Световен театър в София“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2016 г.

Медийни партньори: БНТ, Програмата, Портал Култура, Литературен вестник, Въпреки, mymir.bg

Сподели в: