Светльо Витков: Никога не съм мислил, че ще останем в историята като най-бруталната българска пънк банда

Култовите български банди – ХИПОДИЛ, КОНТРОЛ, РЕВЮ и НОВА ГЕНЕРАЦИЯ, се събират за първи път заедно на голяма сцена за исторически рок концерт в зала “Арена Армеец”

На 21 април 2018 г. (събота) легендарните групи, основоположници на българския ню уейв и пънк рок и създатели на ъндърграунд културата в края на 80-те и 90-те години на миналия век, ще зарадват феновете в оригиналните си състави (доколкото това е възможно), както и с новите си попълнения. Близо 40 музиканти ще се качат последователно на сцената, за да изпълнят, може би за последен път на живо в тези състави, някои от любимите за цели поколения култови песни.

Без съмнение, това ще бъде най-големият български рок концерт правен досега (а евентуално и след това), а датата 21 април 2018 г. ще бъде “най-щастливият ден” за хиляди фенове.

По този повод срещаме читателите на Kafene.bg с фронтмена на групата „Хиподил“ – Светльо Витков.

Здравей, Светльо! Благодарим за възможността да си поговорим. Поводът е предстоящият голям концерт на 21.04 в „Арена Армеец“. Събирате се страхотни банди – ХИПОДИЛ, КОНТРОЛ, РЕВЮ и НОВА ГЕНЕРАЦИЯ. Какво да очаква публиката? Супер купон?

Публиката трябва да очаква най-големия концерт на български, общо казано, рок банди, състоял се някога на най-голямата сцена – зала „Арена Армеец“. Смея да твърдя, че може би за последен път, феновете ще могат да видят тези банди в оригинални и действащи състави и в тази конфигурация. Купонът е сигурен. Погото също.

Освен обичаните парчета, с които всички ви свързват, ще чуем ли нови неща?

Дай Боже, но по-скоро ще видите нови неща, отколкото да чуете много нови песни. Ще може да се насладим на духа от края на 80-те, 90-те и началото на новия век, който дух носеше енергията на свободните и непокорни хора и песни, наложили се като хитове само с подкрепата на феновете. Днес този дух го няма, но е останал в сърцата на всички, които са го преживели.

Събитието обещава да бъде грандиозно – над 40 музиканти ще се изредят на сцената. Как успяхте да се съберете и въобще какво представлява организацията на подобно мащабно събитие?

Да, над 40 музиканти ще се качат на сцената, да й се изредят… не бих казал. Организацията е тежка. За човек отстрани е лесно, но само така изглежда. Дори бих казал, че организацията на този концерт е далеч по-сложна от организацията на концерт на голяма чужда група. Екипи, пи ар, реклама, организация за всяко едно перо от дейностите, осигуряващи най-успешното провеждане на това събитие и синхронизирането им, е нелека задача, но опитът и желанието компенсират трудностите. Както и гъвкавост в отношенията, разбира се.

Интересен факт е, че всяка от тези групи навършва 30 години от създаването си през 2018-та година. Така ли се роди идеята?

Това е така. Наистина и четирите банди навършват 30 години от създаването си. Дори и „Хиподил“ като ученическа група. Идеята за този концерт е и това, но и възможността да се съберат групите в оригинални състави, нещо, което ще става все по-трудно с натрупване на годините.

Трудни ли бяха първите години за „Хиподил“ – как поставихте началото преди 30 години?

„Хиподил“ като ученическа банда се създаде през 1988 година в Софийска математическа гимназия. Присъствах на първия концерт в салона на училището като съученик. По-късно от състава в този си вид остана само Петър Тодоров. След казармата се включих в групата, заедно с Лъчо. Началото ни не беше трудно, беше веселба. Никога не съм мислил, че ще останем в историята като най-бруталната българска пънк банда, а и една от най-сполучливите български групи, оставили име и хитове. Може би различията в групата между Пешо, Лъчо и моя милост създадоха тази възможност.

След толкова години на сцената – как си се променил ти и всеки от „Хиподил“? Продължавате ли да сте толкова щури глави?

Ако ме питаш, не сме се променили, но това е от наша гледна точка, иначе е нормално да сме пораснали и от млади идиоти да сме приели завършена форма. Всеки член на „Хиподил“, освен че здраво се е напил, е постигнал реализация и извън музиката. И Пешо, и Лъчо, и Венци Басисчето, дори и аз. Може би, ако човек става за едно нещо, става и за друго, докато, ако не става – оправдания много. Ние продължаваме да живеем в 90-те като настроение и поведение, но не забравяме, че е 2018-а година и вселенски хит е „Шошана“…

Какво очакваш от 2018-а година в личен план? Какво си пожелаваш?

През 2018-а година, освен този исторически концерт, предстои запис на нов албум на Светльо и Легендите и турне, а защо не и Хиподилски поне две нови парчета. Това е в музикален план. Иначе – работа. Иска се здраво бачкане, ако не си склонил глава и не си цункал ръка, за да постигнеш целите си. И пожелавам на всеки здраве. Другото е въпрос на воля и усилия.

И нека още веднъж поканим всички фенове… пуснати ли са билетите вече в продажба?

Да, билетите са в продажба в мрежата на Ивентим от януари. Интересът е голям. Така че… заповядайте.

Билети можете да закупите от ТУК.

Присъединете се към събитието във фейсбук ТУК.

Сподели в: