"Светлото бъдеще на битака" на Иван Добчев

Човекът от лабораторията на социализма е в центъра на най-новата постановка на Иван Добчев. Защо трябва да помним, а не да отричаме историята, колкото и чудовищна да е тя – ще разберете в представлението, което се играе на сцената на "Сфумато".

Какво остана след падането на социализма? Какви са съвременните хора и какво остана вътре в тях? Тези и други дълбоки въпроси поставя най-новото заглавие "Светлото бъдеще на битака". Текстът е по романа "Време секънд хенд: Краят на съветския човек" на белоруската писателка и разследващ журналист Светлана Алексиевич. Авторката е носител на Нобелова награда за документалната си проза.

Участват актьорите: Свежен Младенов, Йордан Ръсин, Иван Николов, Димитър Крумов, Стилиян Желязков, Йордан Биков, Гергана Кофарджиева, Дария Симеонова, Неда Спасова, Виттория Николова, Василена Винченцо, Катерина Керемедчиева, Кристина Кулиш, Сребрина Георгиева.

Постановката е дълбоко хуманна, представя истински истории, емоционални изповеди за един отминал вече живот, изгубен, но оставил траен белег и страх в съзнанието ни. В днешната демокрация живеят редом жертви и палачи. В центъра на спектакъла е темата за човека, живял по времето на социализма и падането на СССР. Човекът, посрещнал свободата, без да знае как да я използва.

В "Светлото бъдеще на битака" Иван Добчев ярко споява драматичен текст и брилянтна актьорска игра, за да въздейства и насочи публиката в размисли за тази грозна и тъжна страна на адаптацията към демокрацията. Героите разказват своите спомени в прочувствени монолози, напоени с много от болка и ужас. Няма главни роли, а всеки е трагически персонаж. В театралното пространство остава да витае носталгията, но и споменът за жестокостта и затворът на човешката душа в границите на социализма. Силно въздействаща сцена от представлението е тази с битака на Арбат. Част от актьорите, свити под найлон, продават на сергии, претрупани с предмети от социализма. Обичайна тъжна картина дори в центъра на София. Младата актриса Василена Винченцо в пламенен монолог разпалва темата защо днес нещата изгубват стойността си, защо заличаваме и продаваме собствената си история за няколко долара, има ли я въобще стойността и останал ли е морал в човека?

"Трагически персонаж или "съветщина"/ съветски боклук е създаденият в лабораториите на марксизма-ленинизма "HOMO SOVIETICUS" – това е въпросът, на който се опитваме да намерим отговора с актьорите. Това е тест за нашата българска душа и за нейната способност да съ-участва, да съ-страдава Другия, различния…който страшно много прилича на бащите и майките ни, на нашите баби, лели, вуйчо ваньовци. Припознаваме го в себе си", казва самият Иван Добчев.

Дълбок, интересен и много смислен спектакъл, изправящ публиката пред въпроси, които остават да висят мълчаливо в пространството. Отговорите са вътре във всеки от нас.

През май месец спектакъла може да видите на 15.05.2017г. от 19ч. на сцената на "Сфумато".

Сподели в: