Светлин Русев закрива цикъла “Концертмайсторите”

“Всяка среща с изкуството на Светлин Русев е едно преживяване – към неговото изпълнение никой не остава равнодушен и го помни дълго …” БНР

На 20 май от 19:30, в зала “България”, именитият български цигулар Светлин Русев ще закрие цикъла “Концертмайсторите” 2008 – 2009, гостуващ в рамките на Европейски музикален фестивал, организиран от Кантус Фирмус и Класик ФМ радио. В програмата: Рихард Вагнер – Прелюд и смъртта на Изолда из операта “Тристан и Изолда”; Ерих Волфганг Корнголд “Концерт за цигулка и оркестър”; Модест Мусоргски “Картини от една изложба”, диригент: Симон Гауденц, Швейцария и Оркестъра на Класик ФМ-Мтел.

Светлин Русев е роден през 1976 в Русе. Започва да свири на цигулка на петгодишна възраст в музикалното училище под ръководството на своята майка. През 1991 г. постъпва в Conservatoire National Supérieur de Musique в Париж, в класа на Жерар Пуле, Деви Ерлих и Жан-Жак Кантору. През 1994 журито на фестивала Conservatoire National Supérieur de Musique et de Dance de Paris единодушно го награждава с първа награда за цигулка и първа награда за камерна музика.

Светлин Русев е носител на множество награди от престижни международни конкурси като Индианаполис, Лонг-Тибо и Мелбърн. През 2001 г. е награден с първа голяма награда, както и със специалната награда на публиката и специалната награда за най-добра интерпретация на концерт на Бах на Първия международен музикален конкурс в Сендай, Япония. През 2000 г. е определен за „класическо откровение” на aсоциацията “Адами” по време на изложбата „Мидем” в Кан, Франция, а през 2001 г. е избран за спонсорство от Корпоративната фондация на Natexis-Banques Populaires.

Светлин Русев се е представял като гостуващ солист на редица оркестри в САЩ, Латинска Америка, Азия и Европа, с известни диригенти като Леон Флайшер, Йехуди Менухин, Юзо Тояма, Марек Яновски, Реймънд Лепърд, Джон Акселрод, Ари ван Беек, Франсоа-Ксавие Рот, Жан-Жак Кантору, Мунг-Вун Чунг. Светлин Русев е уважаван партньор в камерната музика от имена като Мунг-Вун Чунг, Жан-Марк Луизада, Филип Касар, Ерик льо Саж, Антоан Таместит, Владимир Менделсон, Ксавиер Филипс, Пол Майер, Филип Бернолд. Редовно е канен за участия на музикални фестивали като “Габриел Форе”, фестивала на Радио Франс в Монпелие, La Chaise-Dieu, Sully-sur-Loire, L’Empéri, фестивала в Кумо, Финландия и Festival de la Vézère, de l’Orangerie в Сошо, La Roque d’Anthéron. Той е също така съорганизатор на фестивала Les Classiques de Val d’Isère, член на триото “Русев-Салке-Розанова” и на ансамбъл „Тангисимо”. След високооценения запис с пианистката Елена Розанова, посветен на сънародника му Панчо Владигеров, Светлин Русев записва Concerto Funebre от Карл Амадеус Хартман с оркестъра на Оверн, под диригентството на Ари ван Беек.

След пет години като концертмайстор на оркестъра на Оверн (от 2000 до 2005), Светлин Русев е назначен за концертмайстор на Филхармоничния оркестър на радио Франс, през 2005 година. От 2007 той е и главен гостуващ концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Сеул. Удостоен е с наградата „Музикант на годината” 2006 в България. Светлин Русев получи специалната награда „Кристална лира” за големите си постижения на концертите през сезон 2006–2007 в България. От септември 2008 е професор по цигулка в Националната консерватория в Париж.

Светлин Русев свири на струните на сърцето си: с имитацията на народен инструмент или с чувството за затрогваща носталгия той кара да говори душата на родината си, с такова инструментално майсторство и емоционална общителност, които му предвещават великолепна солистична кариера.” – Piano Magazine, октомври 2004.

Сподели в: