Светлана Иванова-Духарска: Здравословната красота е модерна през 2016-та

Визията за красота, красотата онлайн и офлайн – това е темата на разговора ми със Светлана Иванова-Духарска. Бързам да обобщя от нейните думи няколко световни тенденции в бизнеса за красота през 2016-та: здравословният начин на живот, щадящите, бързи и ефективни грижи, с видим резултат. Светлана е издател на портала на бизнеса за красота – VIZZIA.bg. Ето неговата предистория:

След близо двадесет годишна кариера в консултантския бизнес, в маркетинга и комуникациите тя решава да започне нов проект – едно прагматично решение, чието осъществяване е свързано с не малко емоции. "Още си пазя и една извадка от вестник, от декември 2009 г. Там пишеше, че в разгара на криза, едни от най-интересните реакции на хората към финансови затруднения са повишаващите се покупки на червила, скъсяването на дамските поли и увеличаване височината на токчетата. И тогава си казах, че индустрията за красота никога няма да бъде в криза" – спомня си тя.

Тъй като съпругът й е фризьор, тя наблюдава отблизо индустрията за красота, фирмите, професионалистите и медиите, и усеща, че браншът вече е узрял за свой делови портал, който да вдигне нивото на професионална комуникация. Обмисля къде са силните й страни като познания, умения и таланти. Така се поява VIZZIA.bg – отправната точка в Интернет към всичко свързано с бизнеса за красота в България.

Днес Светлана казва за себе си: "Като всяка жена, нося стремежа да се развивам на няколко нива. Аз съм съпруга и майка, но ме води и дълбоката потребност за собствено развитие. Нуждата да се занимавам с неща, които дълбоко ме интригуват".

Кои са тенденциите в световната индустрия за красота и следваме ли ги в България?

Безспорно глобалната тенденция е здравословният начин на живот и щадящите грижи за разкрасяване. Другият важен фактор, на който се подчинява цялата индустрия за красота, е времето. То е ограничен ресурс, с който хората разполагат. Ако искаш да си на гребена на вълната в тази индустрия, трябва да предлагаш бързи и ефективни грижи, с видим резултат. Затова имаме грижа за косата, която гарантира обем и блясък до една седмица или перманентен лак за нокти, който издържа две седмици, естетични процедури за лице с ефект на действие шест месеца и т.н.

В България индустрията следва търсенето. Бих казала, че е по-скоро реактивна. Потребителите често са по-информирани. Те пътуват повече, имат свободен, глобален достъп до източници на информация, следят, търсят и искат. Работещите в индустрията за красота до известна степен са принудени да отговорят на това търсене. Затова и най-търсените фризьори, маникюристи, козметици и естетични дерматолози са тези, които интензивно се развиват, постоянно се обучават и адаптират към промените.

Разшири ли се понятието за красота при жените и мъжете през изминалата година?

Каквото ти е на сърцето, това ти е на лицето. Все повече хора осъзнават това. Всичко останало са помощни или временни средства. Осъзнатостта и самодисциплината за мен са най-важни. Осъзнатост за собственото ти тяло и сигналите, които ти изпраща, за емоциите и как те ти влияят. Естественият ни стремеж трябва да бъде към баланс и хармония. Тяхната еманация е красотата.

Как се съчетават красотата със суетата? Лошо ли е да си суетен?

Суетата е нормално човешко чувство. В умерена степен то е полезно. Не ти позволява да се запускаш. Стимулира те да се поддържаш във форма, да изглеждаш добре, да харесваш това, което виждаш в огледалото. В днешно време eмоционалните ни радари стават все по-чувствителни към другите. Усещаме хората без нужда от много общуване. Когато суетата е прекомерна и граничи със самовлюбеност, тя е много осезатeлна. Тогава започва да тежи на самия човек. Често може да е израз и на страха да бъдеш себе си, уникален, неповторим. Не споделям разбирането, че демонстрацията на липса на суета и пренебрежителното отношение към собственото тяло са признак на благочестивост и духовна извисеност.

Какво е впечатлението ти – суетни ли са жените в България? А мъжете?

Не са малко суетните жени в България, но те вкарват цвят и интрига в общуването, глътка свеж въздух. Карат те да се усмихваш.
Имам една приятелка, която е около 55-годишна. Никога не съм я питала на колко всъщност е, а сме много близки! Знам датата й на раждане, но не и годината. Тя постоянно се укорява, че е прекалено суетна. А аз намирам това за най-очарователната й черта. И не само аз, а и всичките й приятели. Тя е голям стимул за моето обкръжение – побутва ни, активизира ни, провокира ни. Винаги ме разведряват жени като нея.

Що се отнася до мъжете, според мен те често са по-суетни и взискателни и от жените. Искат да са различни, да изпъкнат, но същевременно го правят по различен начин, по-дискретно.

Все още ли е изключение мъже да си записват час при козметик и маникюрист?

Мъж с добре поддържана кожа, коса, брада, нокти, зъби е все по-често срещано явление и в България, но има още какво да се желае. Продължаваме да срещаме и мъже с дълъг нокът на малкото пръстче, нали? Но е безспорно, че нараства търсенето на услуги за красота от мъжете. Това за мен е признак на уважение към себе си и околните, не само на суетност. Индустрията за красота улавя тези тенденции и вече умножава предложенията си към мъжете. Фирмите виждат голям потенциал в тази пазарна ниша. Но дори и големите световни брандове едва в последните години започнаха да насочват фокуса си към мъжете.

Миналата пролет L’Oreal Professionnel за първи път пуснаха предложение и за мъжка прическа в сезонна колекция. През есента американският фризьорски бранд за мъже American Crew направи първото ревю у нас с изцяло мъжки прически. Наблюдава се тенденция към възраждане и на бръснарските салони или обособяване на специални кътове само за мъже в салоните за красота.

С налагането на лимбърсексуалните визии се откриха и съвсем неподозирани до момента пазарни възможности, например козметично олио за грижа за брадата. Това добави и нова услуга в портфолиото на салоните – подстригване и поддръжка на брада.

Вече обявихте датата на първия семинар за дигитален маркетинг на индустрията за красота в България – Уеб Визия 2016, който ще се състои на 26 февруари в хотел "Вега София". Разкажете ни повече за него – какви са целите му и за кого е предназначен?

Всичко тръгна от идеята да създадем една възможност за среща на хората, които са двигатели на индустрията за красота в България. Ще ни се да раздвижим малко енергиите, да ги провокираме да излязат от собствените си рамки. В този смисъл форматът ще е по-различен, от този на другите събития в бранша.

Уеб ВИЗИЯ 2016 е за маркетинг, PR и бранд мениджъри, специалисти по социални медии, копирайтъри, организатори на събития, бюти блогъри и за всички други, ангажирани с развитието на дигиталния маркетинг на марките за красота.

Дигиталният маректинг носи в себе си огромен потенциал за творчество и оригиналност. Някои го експлоатират успешно за своите бизнес цели и се изстрелват светлинни години напред. Други подхождат неуверено и предпазливо, и се препъват в развитието си.
Съвсем умишлено, с партньорите ни от ABC Design, сме включили и дискусия, за която сме поканили лидери на мнения, с активна делова позиция, както в индустрията за красота, така и в дигиталната индустрия.

Другият важен акцент на Уеб Визия 2016 са блогърите и тяхната революционна роля в света на информацията. Ще ни се да виждаме повече от хората, които стоят зад марките на красотата, да работят със страст. Можете да намерите още информация на страницата на Уеб Визия 2016 и във фейсбук.

Имаш ли любима мъдра мисъл за красотата, която те вдъхновява всекидневно?

Винаги ме е интригувала символиката на думите. Вдъхновение произлиза от “в дъх” или да влезеш, да се слееш с Духа.
“И създаде Господ Бог човека от земна пръст и вдъхна в лицето му дихание за живот.” (Битие 2:7)

Най-новият ми източник на вдъхновение е една жена – Натали Дроен. Споделяйки своите търсения и опит за тялото-храм, тя казва:
“Когато пред мен застане нов човек, аз го виждам като на длан и много дълбоко и истински го обичам такъв, какъвто е. Но виждам и как тялото му може да стане осъзнат храм, да се преобрази, тоест да израстне и бавно, и търпеливо да се избави от излишното тегло, от безразличието към себе си – от онази грозота, която нараства от липсата на дълбока грамотност и усещане за себе си…”

И друго нещо, което тя казва е, че с всяко вдишване ние приемаме не само кислород, но и Божията милост, а с издишването Му благодарим!

В този смисъл, никой не знае кога ще поеме дъх за последен път. Това е абсолютно извън нашия контрол. Затова вярвам, че с възрастта ние трябва да се стремим към красиво възрастване, а не да остаряваме.

Снимка 1- Светлана Иванова-Духарска
Снимка 2 – Със съпруга й, коафьорът Петър Духарски

Още по темата:
Адриана Василева: И дигиталният маркетинг, и красотата изискват безупречни визуални стимули

Сподели в: