Сверете часовниците си с европейското време – конкурс

Мили читатели,

Готови ли сте за новия ни литературен конкурс? Есента вече чука на вратата и след горещите ваканционни емоции отново настава време да погледнем малко по-сериозно на света около нас. След броени месеци България ще отпразнува първата си годишнина като пълноправен член на Европейския съюз. По този повод ние от Kafene.bg заедно с усмихнатите ни приятели от издателство “Колибри” решихме да ви запознаем с ценностите на модерна Европа, използвайки изразните средства на книгите.

Литературата, особено съвременната, остава един от сравнително слабо познатите носители на културната идентичност на отделните държави. Ние сме твърдо убедени, че културният диалог е неизменна част от политическата интеграция и взаимното опознаване между страните, влизащи в рамките на обединена Европа.

Ето защо решихме да посвещаваме всяка седмица на една европейска държава и да ви поставяме тематични задачи, които ако изпълните успешно, ще получите като награди произведения от най-талантливите съвременни автори от Стария континент. За всяка седмица сме предвидили по две заглавия от дадена държава, а кой ще ги спечели, ще определи жребият. Всички книги са от най- амбициозната поредица на издателство “Колибри” “Съвременна европейска проза”.

 В поредицата са представени най-ярките явления от областта на съвременната художествена проза, които оформят облика на литературна Европа. Излезлите до момента 31 заглавия са емблематични за отделните национални литератури, както и за тенденциите в общоевропейски мащаб. Поредицата постоянно се увеличава.

И така… Започваме нашето пътешествие от Франция . Задачата ви е да посочите трима съвременни живи френски автори и по едно тяхно произведение, което да е излязло след 1980 г. Адресът, на който очакваме “домашните” ви е konkurs@kafene.bg, а крайният срок е 10 септември.

Спечелилите могат да си изберат коя от следните чудесни книги да получат:

"Африканеца" от Жан-Мари Гюстав льо Клезио, "Бозайници" от Пиер Меро или "Френското завещание" от Андрей Макин.

Издателство “Колибри” и Kafene.bg ви желаят много късмет и усмивки 🙂

 

Сподели в: