Сватбена рокля е първото дарение в Русенския исторически музей

Сватбена рокля, свещи, снимки и покани са първите дарения за 2015 г. в Регионалния исторически музей Русе

Първото дарение за Русенския музей през 2015 г. е сватбена рокля от 1959 г. Тя е подарена от Елена Табакова, етнограф в Къщата на Калиопа през 90-те години на ХХ век, която в последното десетилетие живее в Чикаго. Шита е в Чикаго по модел на Виенско модно списание от това време. Принадлежала е на семейство Еберт, от немско потекло, от Чикаго, които са емигранти от началото на ХХ век.
 
Елена Табакова: „Аз закупих тази рокля през 2008 г., заедно с две шаферски рокли от същата сватба, тъй като при срещите си със семейство Еберт научих, че те много често пътували из Европа – Мюнхен, оттам до Залцбург по Дунава – Виена и така до Русе. Имат запазени снимки от Русе – 40-50 г. на ХХ в. Снимали са Доходното здание и банка Гирдап – Концертно бюро, но пазят тези спомени за себе си. 

Попаднах на тази фамилия неслучайно – аз още с идването си в Чикаго започнах да се интересувам от емигранти и стари истории, а особено от облекла, свързани с България или българите. Вече имам прекрасна колекция. Похарчила съм много пари, но не съжалявам, това ми е тръпката“.

Етнографката Елена Табакова е правила във времето и други дарения на Регионалния исторически музей в Русе. В скоро време очакваме да пристигнат и двете шаферски рокли. Тя е сред активните инициатори на българската общност в Чикаго, съосновател е на сдружението „Български музей“ – Чикаго (заедно с Илина Сиракова и д-р Диляна Иванова, също етнографи от Русенския музей), участник в изложби, форуми и концерти.
Наскоро Елена Табакова бе сред българите, почели концерта на младите русенски пианисти в Карнеги Хол, Ню Йорк.


 
Описание на роклята

Булчинска рокля в светло екрю от тафта и венециански тип дантела с флорални мотиви. Роклята е рязана в кръста, полите са разкроени и с набор в кръста, под бюста декоративна лента с набори, къс ръкав, горнище с подплата във форма на корсет, дантелата е декорирана със ситни перли. От раменете се спуска дълъг шлейф от подплатена дантела. Тоалетът е допълнен от боне, декорирано с дантела и перли и с прикрепен към него воал.

Тази новина събуди интереса към сватбената тематика и у други русенски граждани. По този повод русенският изследовател Хачик Лебикян подари сватбените свещи от венчавката на своите родители Тавит Лебикян и Веселина Казакова през 1941 г. Дарението включва още прибори от семейството, книги (ръководство за момата и момъка), поздравителни телеграми и картички за различни поводи.

Хачик Лебикян предостави на музея и сватбени снимки на четири поколения, някои от които придружени с покани за сватба. Най-старата снимка е от 1905 г., а най-новата от 2003 г.

Сподели в: