Сбогом, велики Лучано Павароти!

На 6 септември почина един от най-добрите и известни тенори в света – 71-годишният Лучано Павароти, след боледуване от рак на панкреаса. На поклонението в родния му град Модена присъстваха над 100 000 души. Сред известните личности на опелото е и българското сопрано Райна Кабаиванска, която открива службата с “Аве Мария”. Павароти е погребан на 8 септември 2007 година в гробището “Монтали Рангоне” в Модена.

Роден е на 12 октомври 1935 г. Баща му бил хлебар и певец любител. Самият Павароти пеел народни песни по сватби. След неколкогодишно обучение и кратка кариера на учител в началните класове, Павароти прави оперния си дебют на 29 април 1961 г. в Реджо Емилия на конкурс за млади оперни певци с изпълнение на ария от операта “Бохеми” на Джакомо Пучини. Забелязва го легендарната австралийска певица Джоан Съдърленд и го взима на турнета в Австралия, САЩ и Лондон с нея и съпруга й, диригента Ричард Бонидж.

През 1967 г. излиза на сцената на нюйоркската “Метрополитън опера”, с която свързва трайно съдбата си. През 1990 година добива изключителна популярност с концерт в Рим за закриването на Световното първенство по футбол, където пее на една сцена заедно с Хосе Карерас и Пласидо Доминго. Така започва поредицата “Тримата тенори”. Известен е и с концертите “Павароти и приятели” – с поп- и рок- изпълнители, сред които звезди като Лайза Минели, Селин Дион, Андреа Бочели, “Куин”, Боно, Ерик Клептън, Лу Рийд, Майкъл Болтън, Ерос Рамацоти. По време на изпълнение размахва бяла носна кърпа, с която бърше челото си.

Последната му публична изява е при откриването на Зимните олимпийски игри в Торино през февруари 2006 г.

Има четири дъщери (три с първата си жена Адуа и една с втората, Николета Мантовани, родена през януари 2003 година) и една внучка.

Сподели в: