„Сбогом, Брюксел“ – роман за българската илюзия Европа

Леа Коен представи новата си книга в Деня на Европа

В Деня на Европа, в книжарница „Пингвините“ в подлеза на Ректората Леа Коен отбеляза публикуването на новата си книга „Сбогом, Брюксел“, издание на „Ентусиаст“. „Сбогом, Брюксел“ е криминално-политически роман, основан на два действителни случая, на които писателката е била не само свидетел, но и косвен участник по време на мандата си като посланик в столицата на Европа. Книгата представи Люба Кулезич, а комисар Кристалина Георгиева поднесе приветствие на авторката чрез Даниел Гьорев, член на нейния кабинет.

Журналистката Люба Кулезич и писателката Леа Коен по време на официалната част на събитието.

„Това е третата книга на Леа Коен, която представям, и то не по задължение, защото с Леа сме изключително близки приятелки, а и до голяма степен ни обединява това, което тя пише. Новият ѝ роман е може би една от най-тъжните книги за Българи. „Сбогом, Брюксел“ звучи като последната българска невъзможност. Това е нашето сбогуване с Европа. Един лек намек, че илюзията Европа не може да се случи с нас“, сподели с гостите Люба Кулезич. От своя страна Леа Коен разкри авторския замисъл на романа – желанието да запознае читателя не с онзи Брюксел, познат на аудиторията от гледна точка на политиката от високо ниво, а по-скоро с белгийския Брюксел, с неговите потайности и непознати страни. „Тази книга е за драмата на отделния човек, за драмата на онези хора, които напуснаха стихийно България неподготвени, в желанието си да избягат от един режим“, сподели Леа Коен.

Писателката Леа Коен дава автограф.

Събитието привлече многобройна публика – политици, дипломати, журналисти, литератори и кинорежисьори. По време на официалната премиерата бе излъчен за първи път и видеотрейлърът към книгата, в който е използвана фотосесия „Брюксел“ от Майкъл Лий.

Желаещите да получат автограф от авторката Леа Коен бяха много.

За Леа Коен

Леа Коен е родена в София, завършва „Пиано“ и „Музикознание“ в Българската държавна консерватория и посвещава много години на музиката. През 1990 г. е избрана за народен представител във Великото народно събрание от СДС и през следващото десетилетие се занимава активно с политика и дипломация.

Леа Коен е автор на осем романа, една пиеса и няколко разказа. Нейни произведения са преведени на немски, английски, сръбски и албански език. Романът ѝ „Консорциум Алтернус“ има голям успех в немския превод на Томас Фрам (под името „Империята Калдерон“) и в рамките на няколко месеца през 2010 г. за него в международната преса (Германия, Австрия, Швейцария, САЩ) излизат около 100 рецензии и публикации. Романът е номиниран за Европейската награда за литература.

Друг неин роман – „Преследвачът на звуци“ – е в основата на игрален филм, чиято премиера се очаква да бъде през 2012 година.

Леа Коен е канена в качеството си на писател да изнася лекции и беседи в много страни, между които Германия, Австрия, Швейцария, Белгия, Босна, Турция, Македония.

Писателката живее в Швейцария и в България, като всички нейни книги са написани на български език.

Сподели в: