Сблъсъкът на поколенията е "Без контрол" в Театър "София"

Двама актьори, пестелив декор, фактически няма диалог, а редуващи се монолози – това е "Без контрол"най-новата пиеса на Театър "София". Този месец тя ще се играе на 24 октомври, а следващият месец – на 1 ноември.

Творческият екип е съвсем млад – авторката е дебютантката Яница Христова, режисьорът Борис Кръстев, също е дебютант, сценографията е на Мариана Генова – студентката 3 курс в НАТФИЗ. Играят актьорите Мария Статулова и Калин Пачеръзки.

Учителка и ученик представят своя свят, своята истина за живота и мечтите си – репликите са напрегнати, драматични. Училището ги е събрало заедно, но те не могат да намерят общ език. Времето е разнопосочно, старите ценности са си отишли, а новите още не са дошли. Нравите са диви и агресивни, кървави, тийнейджърите са търсещи, непримирими и свободолюбиви. Има ли виновен за това положение? Кой е правият? Къде е изходът от безконтролното положение, за да не слушаме черни хроники по новините.

"Въпреки усилената комуникация във всички дигитални форми, на практика тийнейджърите не комуникират и много бързо им омръзва всичко." – казва учителката. Убийствено сериозно звучи ученикът "Не вярвам в любовта, тя е за пенсионери."

В пиесата родителите присъстват индиректно, но "Без контрол" е насочена и към тях, към всички, замесени в полето на българското образование – родители, училище, учители, държавни институции, неправителствени звена, ученици.

"Без контрол" е замислена да се играе в театъра, но и да гостува в българските училища в столицата и в цялата страна. Остава заинтересованите лица и институции да я поканят.

Прочетете още:
Конкурс: Спечели покана за двама за "Напразни усилия на любовта" в Театър София

„WelKome America!” в театър "София" – пиеса за промяната или отказа от нея

Сподели в: